Фестивал у Монте Карлу: тријумф „летећих“ Руса

23-01-2014 10:10:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски циркуски артисти су на 38.Међународном циркуском фестивалу у Монте Карлу однели победу каква још није виђена. Први пут у историји жири је доделио две главне награде фестивала представницима једне државе. Фестивал у Монте Карлу је најпрестижнији у свету циркуских уметности. Тамо су послате само најјаче екипе да представљају државу.

Главну награду фестивала – „Златни кловн“ још називају и циркуским Оскаром. Из Русије су се за престижну награду бориле три највеће циркуске трупе „Росгостсирк", Велики московски циркус и Циркус Никулина на Цветном булевару.

Чињеницу да је након 8 година Русија коначно освојила „Златног кловна“, заправо два одједном, Едгар Запашни- директор Великог московског циркуса, тумачи тиме да руски циркус није само веома добар већ има и ту специфичну енергију, драматизам и веома сложене тачке. Управо тако је и оцењена тачка Малвине Абакарове и Валерија Сичева под називом који много говори: „Жеља за летењем“. А и гледаоци су уметницима дали са своје стране награду у виду симпатија.

Моћним овацијама, стојећи, испраћени су и извођачи програма „Амадеја“ коју су артисти Циркуса Никулина поставили специјално за публику у Монаку. Назив није случајно изабран: акробате су на одскочним даскама под руководством Дмитрија Соколова наступали на музику великог Моцарта- у перикама и упадљивим костимима у стилу 17.-18.века. Судије су оцениле ову оригиналну и сложену тачку највишим оценама и „Златним кловном“. Доделивши две главне награде Русима, жири фестивала је наставио да их обасипа наградама. Тако је „Сребрног кловна“ добила екипа „Росгосцирка“ Максима Добровицког са тачком „Аркада“. Чини се да се није могло одолоети магији „летећих Руса“. О сложеној и лепој тачки која је добила сребро на фестивалу у Монте Карлу, за „Глас Русије“ је рекао директор руског Центра циркуске уметности Игор Смољни:

- У тачкама које укључују летење кроз ваздух, све се дешава над сигурносном мрежом- то је конструкција на висини од 2 или метра, а артисти лете унакрсно, без мреже. Тачка је била веома оригинална, осмишљена је у стилу 60-тих година прошлог века. Упадљиви костими, луди ритам... Веома интересантна тачка, добри трикови. А екипу чине недавни дипломци нашег центра.

Још две „летеће“ руске тачке су награђене бронзом. Добиле су их гимнастичарка Анастасија Макеева и Елиза Хачатрјан и програм „Балетске варијације на конопу“.

Карина Ивашко,