Сиријски „бумеранг“: запад очекује бомбаше самоубице

23-01-2014 10:41:08 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Дамаск су недавно тајно посетили представници западних специјалних служби, који су са сиријским руководством размотрили питања безбедности у вези са подацима да на територији Сирије постоје логори за обуку за припрему терориста.

Наиме, један од „прелетача“ који је ратовао на страни побуњеника, а конкретно је био део покрета“Исламска држава Ирака и Леванта“- рекао је да побуњенике са пасошима САД, Велике Британије и Француске, подучавају искусни инструктори, конкретно како да направе појас шахида, минирају возила и оснују терористичке јединице и затим их пошаљу у домовину.

У редовима сиријске опозиције, бори се више од 700 житеља Француске и 500 из Велике Британије, првенствено арапског и афричког порекла. Шеф МУП-а Француске Мануел Валс је емотивно изјавио да „војници џихада“ са европским држављанством представљају навећу опасност са тачке гледишта безбедности“. Он је међутим прећутао да је само њихово постојање резултат политике западних стратега, који говорећи о миру, заправо спонзоришу побуњенике који се боре против законите власти у Сирији. Експерт Института Европе Дмитриј Данилов не види ништа ново у чињеници да из државе у којој бесни грађански рата произилазе опасности и за друге државе.

Према речима бившег побуњеника, његови донедавни саборци, иначе држављани европских земаља и Америке осећају патолошку мржњу према западним вредностима и маштају да после повратка у домовину нанесу велике штете.

Узгред, ових дана је британска контраобавештајна служба успела да ухвати двојицу који су потенцијално могли бити задужени за регрутацију у Сирији. Њих су оптужили да су спремали терористички акт. А њихове француске колеге су биле мање успешне- двојица грађана ове државе су успели да се докопају Сирије. Њих заправо има свакако више. Историчар Татјана Пархалина не очекује ништа добро од таквог развоја ситуације:

- Евроатлантске структуре се морају ујединити са Русијом у борби против тероризма, то је савршено јасно. Колико су они за то спремни- за сада није познато. Али, желимо да верујемо да ће бити довољно здравог разума како би се разумело да је то општа опасност, пред којом је неопходно консолидовати снаге.

У Сирији се боре десетине иностраних најамника. И њихови нарастајући апетити, мржња према припадницима других цивилизација и жеђ за крвљу представља темпирану бомбу иза зоне конфликта.У међувремену, УН су под утицајем низа западних земаља опозвале позив Ирану за учешће на конференцији Женева 2. Аутори овакве одлуке су лишавајући преговарачки процес кључног играча ставили под знак питања све претходне мировне иницијативе. Ова ситуација подсећа на ону када лева рука не зна шта ради десна.

Илија Харламов,