«Јануарске вечери» у музеју «Пушкин»

23-01-2014 06:02:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дечији сателит одраслог фестивала – тако кажу о Јануарским вечерима, који се одржавау у Москви 8. пут у чувеном Музеју ликовних уметности Пушкин. Тамо се већ 33 године одржавају Децембарске вечери – легендарни међународни фестивал, који је основао чувени пијаниста Свјатослав Рихтер.

Јануарске вечери су настале, као што се каже, по слици и прилици популарних Децембарских вечери Свјатослава Рихтера. Ту су такође спојени музика и сликарство – фестивалски концерти се одржавају у простору уметничких изложби, осим тога, музику илуструју специјално створене слике. Разлика је само у томе, што уметници, који наступају на фестивалу, познати су публици. Они, који наступају у јануару су почетници: они још морају много да науче. Младим талентованим учесницима не смета упоређење са одраслим Децембраским вечерима. Тим пре, што их подржава славни виолиста и диригент Јуриј Башмет.

- Одлична је идеја наставак Децембарских вечери. С једне стране, Јануарске вечери се надовезују на Децембарске, с друге стране, то је нешто више, него што се чини…

Јуриј Башмет не преувеличава у високој оцени дечијег фестивала. То сведочи о континуитету генерација музичара у Русији – то је увек била одлика руске извођачке и композиторске традиције. Главни учесници фестивала Јануарске вечери су ученици московске специјалне музичке школе за талентовану децу Гнесини. Директор те школе - пијаниста и диригент Михаил Хохлов је иницијатор и уметнички руководилац Јануарских вечери. Ове године је он наступио и као композитор. У концерту приликом отварања фестивала оркестар Гнесински виртуози, неколико солиста и рецитаторка су представили музичко-књижевну композицију према познатој бајци Ханса-Христијана Андерсена, за коју је Михаил Хохлов компоновао једну тачку.

- Морао сам да сам компонујем музику, која илуструје незграпно пењање патуљака према сунцу да би се оно одразило у кривом огледалу и искривило читав свет.

Данашњи 8. фестивал траје четири дана. Они неће бити само музички, јер обухватају и мајсторски течај за цртање уз живу музику и приредбу Ми смо у метроу, коју је поставила стваралачка лабораторија Школе Гнесини Ритам-позориште.

Јануарске вечери као заједнички проекат Музеја ликовних уметности и музичке школе Гнесини давно су познати ван Москве. Фестивалски програми су били успешно представљени између осталог у Украјини, Татарстану, а чак и у шпанском граду Вике.

Олга Бугрова,