Песков: Москва са бригом прати догађаје у Кијеву

23-01-2014 06:12:48 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


У Кијеву у улици Грушевског се наставља супротстављање специјалних снага и учесника митинга. Улица је обавијена густим димом од запаљених аутомобилских гума, које су изазвали пожар у једној згради. Лидери опозиције су изјавили о стварању Народне Раде и затражили ванредне председничке изборе. За данас се планира наставак преговора власти и опозиције.

Ситуација у центру Кијева остаје напета: учесници митинга утврђују нове барикаде и каменују представнике Беркута. Представници специјалних снага не предузимају акутивне акције, прилази Маријинском парку су онемогућени.

Како је изјавио руководилац Управе везе са јавношћу МУП Украјине Сергеј Бурлаков, милиција не примењује силу у пуној мери.

- У социјалним мрежама неки позивају да се лати оружја. Ми то фиксирамо. Имамо фотографске материјале, који сведоче о примени пиштоља, који избацују челичне метке, а за које су демонстранти тврде да их користи милиција. Међутим, милиција користи само специјална средства, она нема ватрено оружје, те се уздржава од примене силе у пуној мери.

Премијер Украјине Николај Азаров је изјавио да је ситуација под контролом. Он је позвао опозицију да одустане од језика ултиматума и почне конструктивни дијалог. Први сусрет председника с лидерима опозиције је одржан јуче, данас се планира наставак преговора. Међутим, без обзира на то, Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олег Тјагнибок, судећи по свему, неће да одустану од ултиматума. У својим иступањима са трибине мајдана они су изјавили о стварању алтернативних органа власти - Народне Раде и народне милиције и запретили властима да ће прећи у офанзиву, ако се наредних дана ситуација не промени.

У међувремену у многим градовима Украјине, као и у Кијеву, одржавају се антимајдани. Митинг против мешања страних држава у послове Украјине одржан је јуче пред амбасадом САД у Кијеву – тамо се окупило неколико стотина људи. О циљу акције је испричао један од демонстраната.

- Сви смо овде не против демократије, не против мајдана. Ми смо против рата, који САД покушавају да отпочну, као што је то било у Египту, у Турској. Ништа ново ту нема, с нама поступају исто тако. Свесни смо чему то води.

САД прете Кијеву санкцијама, оне су већ поништиле визе неких грађана Украјине, који су, према њиховом мишљењу, учествовали у растеривању мајдана. Москва не одобрава мешање споља у унутрашње послове Украјине. Кијев је способан самостално да изађе из такве ситуације, уверен је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

- Русија и Украјина су две братске земље, те, безусловно, у Москви веома пажљиво и узбуђено прате догађаје у Кијеву. То су наши партнери, сарадња Кијева и Москве је веома разноврсна, опширна и дугорочна, јер смо једни за друге апсолутно неизбежни партнери. За нас је апсоултно недопустиво мешање у унутраше послове партнера. Убеђени смо да у Кијеву знају шта треба да се учини, те ће наћи најбољи излаз и нормализовати ситуацију, да би се све вратило у мировне оквире.

Данас је у центру украјинског главног града релативно мирна ситуација. Учесници протеста и даље демонтирају калдрму у центру града да би градили нове барикаде. Ни једна, ни друга страна не предузимају активне акције.

Марија Баљабина,