Вашингтон тражи од ЕУ да казни Кијев. Европа не жури

24-01-2014 10:10:45 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Вашингтон тражи од ЕУ да под хитно казни Кијев санкцијама против владе Јануковича. Стејт департмент је објавио да сторнира визе украјинских званичних лица, која су тобоже умешана у репресалије на мајдану у новембру и децембру. Брисел, судећи по неким информацијама, није спреман да следи САД, те предузме казнене мере према украјинским властима, јер и уз привидну подршку тријумвирату украјинске опозиције, они немају поверење у њих.

Сваки дан нас зову из Стејт департмента и траже да саопштимо што намеравамо да чинимо, цитира бриселски лист EU Observer високог дипломата ЕУ. Американци су свесни да су њихове санкције блеф, јер и украјински олигарси, и званична лица немају финансијске улоге у САД-у, те делују искључиво преко Европе. Према речима истог дипломате, за сада за казнене акције иступа само Литванија. Међутим, како је изјавио шеф МСП-а Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, ЕУ у догледној будућности није спремна за неке акције против Украјине.

Шта више, према подацима медија, у Европи и ван ње, данас се доста активно проучава питање посредништва у регулисању конфликта између опозиције и владе. Министар спољнихпослова Швајцарске Дидје Буркхалтер је изјавио да би посредник могла да буде Организација за безбедност и сарадњу у Европи. Швајцарска је сада председник ОЕБС, те има механизме за помоћ у регулисању.

Додуше, постоји питање, хоће ли руководство Украјине да пристане на то. Многи руски експерти сматрају да би такво посредништво само легализовало радикалне снаге и учврстило оне, који желе свргавање легитимних власти.

Бојим се да ситуација у Украјини сведочи да су лидери опозиције исто такви извршиоци, као и они, који бацају камење и молотовљеве коктеле у центру Кијева, - сматра заменик директора руског Института земаља ЗНД Владимир Жарихин.

- У светлу одређених изјава из Стејт департмента САД и представника западноевропских земаља потпуно је очигледно да се та конфронтација подржава, а можда и диригује од стране оних снага у Западној Европи и САД, које нису опростиле председнику Јануковичу одустајање од потписивања споразума о асоцијацији са ЕУ. И то апсолутно на ропским условима, који би коначно одвојили Украјину од Русије. Те снаге и центри руководе онима, који организују провокације на мајдану.

У Украјину ће 24. јануара доћи комесар ЕУ за питања проширења Штефан Филе. Према његовим речима, он ће се састати са представницима опозиције и владе. Сусрет с Јануковичем није планиран, за сада је тешко рећи у чему се састоји циљ посете Филеа Кијеву. Он сам је изјавио да неће предлагати Украјини ништа ново у плану асоцијације с ЕУ. Ако Филе долази искључиво да би охрабрио опозицију и њена европска расположења, тешко да ће то допринети умиривању ситуације у Украини и само ће потврдити размере мешања спољних сила у текући конфликт.

Андреј Федјашин,