Ко организује нереде у центру Кијева?

26-01-2014 11:18:48 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Социолози покушавају да објасне разлоге који су натерали људе да у центру Кијева организују нереде у улици Грушевски? У првим редовима су људи наоружани камењем палицама и „Молотовљевим коктелима“.

Украјински органи реда већ имају доказе да су екстремисте обучавали специјалисти сЗапада. И припрема за нереде је почела одавно, много пре почетка самих демонстрација на тргу Независноти. Премијер државе Николај Азаров је учеснике ових нереда назвао терористима, што није далеко од истине:

- Учеснике немира не би требало називати мирним демонстрантима. То су преступници који су дужни да одговоре за своје поступке. Као премијер, званично изјављујем да жртве којих нажалост већ има, иду на душу и одговорност организатора и учесника ових масовних нереда.

Ко је уопште отишао у улицу Грушевски? Ко почиње са провокацијама, пали гуме и баца камење на припаднике органа реда? Та питања не брину само Украјинце, већ и сву светску јавност. Велики део демонстраната су млади људи до 30 година, са радикалним погледима, па чак и пронацистичким, оцењује професор Више школе економије Алексеј Портанскиј:

- Данас смо запали у ћорсокак. И овде је јасно да на улицу излазе најмрачнији елементи. То се сада види на улицама и трговима. Млади људи су најосетљивији на неправду у свакој држави, а они су динамични, лакше се организују. Зато не чуди тако велики број младих људи на улицама.

На руку демонстрантима иду и бројне друштвене мреже. Као и током „Арапског пролећа“, Интернет помаже при организовању великог броја људи. Позив „Слава Украјини! Слава херојима!“ почео је да се појављује на профилима многих младих Украјинаца у различитим групама и на различитим форумима. То је омогућило екстремистима да привуку и друге, оне који су неопредељени, омладинске организације. Ка свеопштој мобилизацији радикално оријентисаних група придружили су се и фудбалски навијачи, познати по свом експлозивном карактеру и склоношћу ка тучама.Овај чувени поклич је током Другог светског рата служио украјинским националистима који су убили милионе Украјинаца, Белоруса и Руса. Зато је појава неконтролисаних радикала - најопасније што се могло догодити у центру Кијева.

У центру Кијева постоји и други „мајдан“- људи који су се окупили на Европском тргу. То су углавном људи који су допутовали из свих крајева државе, они који су уморни од неодлучности садашње власти. То су људи које је заслепео мит о такозваном слатком животу у ЕУ. Оно што чуди, то је што део оних који митингују на „мајдану“ подржавају радикале који „грме“ центром престонице. Тешко да ће из овог конфликта изаћи победници. Како год да се ситуација разреши, она је већ дубоко задрла у живот сваког Украјинца.

Татјана Голованова,