Федерални председник Републике Аустрије о политици, енергетици и спорту

26-01-2014 11:30:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Федерални председник Аустрије Хајнц Фишер у ексклузивном интервјуу "Гласу Русије" осврнуо се на улогу Русије у решавању сиријске кризе, на ситуацију у Украјини, на питања која се тичу сарадње Русије и ЕУ, као и на енергетске пројекте. Аустријски председник је, такође, нагласио да његова земља поздравља Олимпијске игре у Сочију и верује у њихову успешну реализацију.

Каква је, по Вашем мишљењу, улога Русије у регулисању сиријског проблема?

- Мислим да је главна мисао коју дели и Русија – да рат не треба прекинути спољашњом војном интервенцијом, већ преговорима. То је тачна мисао и данас све снаге у Савету безбедности, све државе – чланице Савета безбедности, деле ову мисао. Не могу да судим о томе колико су велике шансе. Не усуђујем се да било шта прогнозирам, али је пут преговора – прави пут. Пут новог наоружања и нових интервенција је лажни пут.

А како оцењујете ситуацију у Украјини?

- У Кијеву, главном граду Украјине, људи протестују против председника Јануковича и залажу се за даљу сарадњу и потписивање споразума о придруживању ЕУ. Више пута сам био у посети Украјини и покушава да схватим ситуацију у њој што је могуће боље. Пре неколико недеља, уочи конференције у Виљнусу, председник Јанукович нас је посетио у Бечу. Разговарали смо неколико сати, због тога што је управо тада украјинска влада одлучила да не потпише споразум о придруживању о којем је договор постигнут пре годину и по дана. Мислим да је, у суштини, већина становништва Украјине заинтересована за тесне везе с Европом. Она је у принципу заинтересована за споразум с ЕУ и председник Јанукович ми је лично и на конференцијама за новинаре говорио да европска перспектива остаје отворена. Међутим, истовремено у Украјини постоје огромни економски и социјални проблеми чије се решавање не сме одлагати за дугорочну перспективу, они захтевају хитне мере, кредите и енергетске ресурсе.

Очигледно, председнику Јануковичу је хитну и велику помоћ понудио председник Путин, и он је одлучио да прихвати ову помоћ. Широки слојеви украјинског становништва су то доживели као окретање од Европе ка Русији. Из тога проистичу и тренутна жестока конфронтација и противречности које су се претвориле у крваве сукобе на улицама. Опет, могу само да кажем да су то заиста сложени проблеми, али се не могу решити другачије осим путем преговора. Треба се окупити и заједно размотрити шта се може учинити у најближој перспективи, а шта – у даљој. Ситуација у Украјини је таква да је не треба доживљавати као јабуку раздора. Да ли ће Европа успети да привуче Украјину на своју страну или ће је Русија привући на своју? Украјина не треба да буде јабука раздора између Европе и Русије, већ мост између Европе и Русије. Украјина треба да одржва веома добре односе с Русијом и исто такве – с Европом, треба да буде отворена према обе стране, а то је по мом мишљењу најбоље што се може пожелети Украјини.

А да ли се ови догађаји могу одразити на односе између Украјине и ЕУ или Русије и ЕУ или Русије и Аустрије?

- Мислим да се то неће негативно одразити на односе између Русије и Аустрије, али се неће одразити ни позитивно. Вероватно већ постоје неке емоционалне предрасуде, осећај да је Украјина била спремна да потпише разуман споразум о придруживању Европи, а да су у последњем тренутку Русија – или руски председник – преотели, да тако кажем, Украјину од Европе. Као кад један младић преотме другом вереницу.

Ипак, ја не гледам тако, схватајући да је Украјина доспела у тешку ситуацију у којој је принуђена да тражи помоћ где год може. Чврсто сам уверен у то да ће у дугорочној перспективи тесна сарадња између Украјине и Европе на овај или онај начин дати развоју Украјине веома много драгоцених подстицаја. Ако се погледа Пољска, она је после уласка у ЕУ добила снажне импулсе за раст и успела је да оствари мере за модернизацију. То је, по мојој процени, могуће и у случају Украјине. Међутим, садашње украјинско руководство позитиван утицај сарадње с Европом оцењује као средњорочни програм – ето, „проћи ће три-четири године пре него што се то одрази на развој економије, на раст извоза, а ми не можемо толико да чекамо, сад треба да спасавамо ситуацију.

А шта можете да кажете о енергетским пројектима Русије и ЕУ?

- Аустрија је дуго времена оптималним сматрала пројекат „Набуко“, а Русија је на то гледала другачије. Били смо заинтересовани за реализацију пројекта „Набуко“, али он није успео и тада је донета одлука у корист „Јужног тока“. То нас није обрадовало, али су наши стручњаци за енергетику доказали да је то за нас питање од животне важности, да на тај начин можемо да задовољимо своје потребе за енергијом. Желео бих да истакнем да је у области енергетике с Русијом, и раније – са Совјетским Савезом, више деценија наша сарадња била поштена и на обострану корист. Ми, Аустријанци, у овом смислу имамо позитивна искуства. Ми смо са своје стране, такође били поуздан и озбиљан партнер по уговору. Тако да ћемо сад мирно пратити догађаје у вези с „Јужним током“ и анализирати их.

Кога ћемо видети на Олимпијади у Сочију у својству представника Аустрије?

- Ово питање ће се још разматрати у току дана који су остали до Сочија. Могу да кажем да ће Аустрију у Сочију представљати велика спортска екипа. Надамо се да ћемо освојити солидан број медаља. Интересовање за ове Олимпијске игре ће у Аустрији бити веома велико. Аустрија ће бити представљена на врло високом нивоу – то ће учинити шеф владе федерални кацелар Фајман, министар одбране и спорта, и мислим, потпредседник парламента. То ће бити делегација врло високих функционера, која показује да не бојкотујемо спортски догађај као што су Олимпијске игре. Желимо Русији безбедне Игре и велики успех на Олимпијади.

Аустрија је земља с јасно израженим ставовима о људским правима, бранићемо их, али ако у овој области има неслагања, то није повод ни за Аустрију, ни за друге државе, да бојкотују Олимпијске игре. Јер, нисмо бојкотовали ни Игре у Кини, ни у САД. Сматрамо да спорт може да зближава народе, зато не треба минирати игре акцијама које нас удаљују. Такав је мој став. Договорио сам се с федералним канцеларом да ће један од нас отпутовати у Сочи. То је било у току лета кад је у мом радном распореду била предвиђена посета Тајланду, зато смо одлучили да канцелар иде у Сочи. Пре четири-пет дана моје путовање на Тајланд је одложено због тамошњих дешаања. Али, ништа нећемо мењати у саставу делегације: федерални канцелар, министар одбране и потпредседник парламента ће у сваком случају учествовати на церемонији отварања.

Александар Соркин,


КАТЕГОРИЈЕ