Будућност робота: андроиди ће испринтати себи децу на 3D принтеру

27-01-2014 07:27:18 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Британски научници су уверени да ће кроз 30 година роботи моћи сами да стварају себи децу, и то потомство андроида ће бити саврешније од родитеља: паметније, технологичније и са напреднијим функцијама. У којој мери су реалне тврдње инжењера? На то питање одговарају руски стручњаци и футуролози.

Реченица "британски научници су расветлили" једнака је реченици "о томе чак и врапци на крову цвркућу". Нема много оних, који верују у фантастичне, а понекад и бесмислене измишљотине научника магловитог Албиона. Да се подсетимо само на њихова недавна открића о биљкама које умеју да броје и ружним женама које разарају мушку јетру самим својим изгледом. Сада је британски инжењер, а уједно и писац Џорџ Жаркадаким устврдио да ће се у наредној будућности роботи бавити сексом, али не ради задовољства, већ искључиво ради настављања врсте. Футуролог Максим Калашников допушта да је то могуће, али ће се процес "рађања" робота кардинално разликовати од добро познатог човечанству.

- Роботима ради репродукције није потребан секс у нашем схватању те речи. Између осталог, робот нема пол. Сасвим није обавезно да их терају да имитирају људске репродуктивне односе. Сами роботи, ако буду имали вештачки интелект, моћи ће да лансирају производне линије и стварају себи сличне.

Очигледно је да механизми зачећа и рађања новог робота неће подсећати на сличан процес код човека. Једна од варијанти може да изгледа тако: софистицирани механизми ће разменити фајлове, док 3D принтер испринта новорођенче-андроида. Односно, од процеса зачећа до процеса рађања може да прође неколико минута. Џорџ Жаркадаким је уверен да ће секс постати за роботе заштита од вируса, те ће их учинити поузданијим. При томе писац-инжењер, предвидећи будућност, прориче укрштавање међу врстама, које ће проузроковати настанак моћних хибрида робота и човека. Они ће имати неочекивана својства. Испада да је теорија еволуције Чарлса Дарвина уредна и за механизме. С тиме се не слаже главни аналитичар аутономне некомерцијалне организације Модернизација Едуард Пројдаков. Он подсећа колегу из Британије да ни сам човек није истражен до краја.

- Човек као уређај је биолошки систем, о којем много тога не знамо. Међутим, 30 година је велики период. Мислим да ће у том периоду доћи до колосалних продора у схватању тога, како је створен човек: за 10 до 15 година могуће ће бити да се "испринтају" органи. Што се тиче хибрида, чини ми се, то није интересантно. То су уствари киборзи. Мислим да човечанство неће кренути тим путем.

У вези са тиме се може сетити како се човечанство односило према романима Жила Верна о летовима на Месец и подводној пловидби Наутилуса. Онда су његове фантазије прихватали уз осмех. Међутим, ако кроз 30 година сретнете на улици човека, који вам електронским гласом каже: "Потребни су ми твоја одећа, ципеле и мотоцикл" - немојте се узрујавати, све се одвија према замисли британских научника, те су роботи већ научили да принтају помоћу 3D принтера.

Алерксандар Пељт,