Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Уметност као поклон

Уметност као поклон

27-01-2014 09:41:34 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Један од најмлађих и најнеобичнијих у Русији - московски Музеј приватних колекција слави своју 20-годишњицу. Отворен је 24. јануара 1994. године као део чувеног Музеја ликовних уметности, који носи име великог Пушкина. Овде се налази готово 20 уметничких колекција. Све то су поклони колекционара или наследника знаменитих руских уметника.

Музеј приватних колекција је отворен на иницијативу легендарне Ирине Антонове - директорке Пушкиновог музеја ликовних уметности, иако је он могао бити отоврен и пре сто година. Тада, пре 100 година је први о томе говорио руски колекционар и меценат кнез Сергеј Шербатов. Данас Музеј приватних колекција има више од 7000 експоната. Међу њима је посебно интересантно такозвано породично уметничко наслеђе. То су на пример дела уметника Леонида Пастернака- оца чувеног писца Бориса Пастернака. Ту су и радови оснивача руске авангарде са почетка 20.века- Александра Тишлера, Александра Родченка и Варваре Степанове, које су музеју предали њихови налседници. Овде се налази и „кутак Родченко“ где су изложени не само слике и графике, већ и „апстрактне просторне конструкције“ чувеног уметника, који често посећују студенти арихетектуре и уметници како би осетили атмосферу експериметалне уметности. А и сама изложба у Музеју приватних колекција- то је посебна тема, примећује Наталија Автономова, директор овог музеја:

- Обично су управо код нас изложене најбоље ствари из колекције и информација о самом колекционару - то је природна веза између колекције и колекционара. Такође, приказујемо фотографије, како су примерци из колекције били постављени у приватним условима, односно где и како су на пример слике стајале у самим становима, а такође гледалац може да види како су сад постављене на зидовима музеја.

Ове године Музеј личних колекција се посебно активно развија. Сада се спрема за приказивање нова, недавно добијена колекција. Она је припадала чувеном психологу професору Московског универзитета Виктору Лебединском- колекционару дела руских уметника из опуса „Свет уметности“ који је настао почетком 20.века. Тако да посетиоци овог музеја могу у скорије време да виде таква дела чувених мајстора као што је Галина Сребрјакова и Константин Коровин.

Олга Бугрова,