Националистички џин изнад Украјине

28-01-2014 11:58:15 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Криза у Украјини стиче све опаснији геополитички формат. У мађарским и румунским медијима и на интернет-порталима као по наруџбини скоро истовремено појавиле су се публикације које је тешко оценити другачије него као стварање пропагандне основе за поделу Украјине.

Колико је реалан овакав развој догађаја? Ево шта је рекао у разговору за Глас Русије професор еколошког факултета Централноевропског универзитета у Будимпешти Рубе Мнацакањан:

- Ситуација је следећа: у Закарпатју, колио знам, фактички одавно се формирана мађарска дијаспора и она је оријентисана у целини на Мађарску. Својевремено Мађарска је издавала овим грађанима Украјине пасоше етничког Мађара. Истина, такав документ није признала ЕУ. Али, ипак, његови власници мирно долазе у Мађарску и тамо раде. У Закарпатју, на пример, у Берегову, направљен је потпуни циклус школовања на мађарском – од вртића до универзитета. Могу да судим по породици наших познаника, у којој млађе дете говори само мађарски. Како ће реаговати званична Будимпешта при одређеном развоју ситуације у Украјини, тешко је рећи. У ствари економски ова територија, ови људи припадају Мађарској. Наравно, анексија, увођење војске, то је утопија. Све ће зависити који степен радикализације ће достићи догађаји. Ако се пролије крв, све ће кренути по југословенском сценарију, и једноставно мораће да се бране своји од физичког насиља – у том случају увођење трупа може да се деси. Мађарска и Румунија могу да се одлуче на такав корак. Ако се у Украјини све буде развијало у политичко-економским токовима – слични сценарио је по мени искључен.

А ево како је оценио перспективе разних варијанти развоја ситауције у интервјуу за Глас Русије познати словачки политиколог, аналитичар Словачких народних новина Душан Керни.

- Што се тиче проблема очувања целовитости Украјине, код нас у Словачкој мишљење је несумњиво. Са тачке гледишта геополитике распад Украјине би направи гигантски проблем са далекосежним последицама. Нико чак не може да замисли слику када западне области Украјине, одвојивши се од земље, проглашавају себе делом ЕУ. Словацима то није потребно. Друга је ствар што у Словачкој постоји уверење да ток украјинске историје данас одређују не политичари, чак не ни народ, већ олигархија. Од њиховог става на крају ће зависити исход украјинске драме.

Много ће зависити и од опрезности ЕУ. Јер управо упорна жеља ЕУ да што пре веже Кијев билатералним споразумом била је катализатор актуалне нестабилности у Украјини. Истовремено националистички џин који је пуштен у Украјини очигледно не жури да се врати у боцу.

Гаjане Ханова, Петар Искендеров, Ирина Циплакова