Русија намерава да ојача своје позиције на Антарктику

28-01-2014 01:13:07 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Премијер Дмитриј Медведев утврдио је план за осигурање делатности руске антарктичке експедиције до 2017. године. Главни задатак државе је да ојача геополитичке интересе у региону.

Владиним планом предвиђа се одржавање годишњих антакритчких копнених и поморских експедиција, на које треба да буде потрошено на милијарде рубаља. Поводом оптимизације буџета Министарство финансија дуго није одобравало пројекат, ипак на крају се предало. Наравно, о његовој рентабилности за сада нема говора, али значај Арктика за будућност вреди данашњих инвестиција. Довољно је рећи да се тамо остварује прогнозирање климатских промена на Земљи, истраживање њених рудних блага, космичка и друга истраживања. У документу који је усвојила Русија одређују се параметри присуства у региону, истакао је заменик директора Научно-истраживачког института Арктика и Анарктика Александар Данилов.

- Тамо су указане карактеристике годишњих антарктичких експедиција. Одређено је колико ће станица, бродова, хеликоптера тамо бити. Све ове акције и операције усмерене су на сакупљање података о стању природне средине Антакртика. Такве нардедбе владе објављују с времена на време.

Могућности топљења ледника на Антакртику и повећање нивоа Светског мора изазвано тиме, проширивање озонске рупе, повећана активност Сунца одређују широку круг истраживања која воде тамо разне земље. На Антарктику људски утицај на климу је минималан, и зато редовна постмарања пружају могућност да се добију објективни подаци о климатским променама.

Руска академија наука разматра могућност укључивања истраживања Арктика и Антарктика у свој програм у скорије време, изјавио је ових дана њен председник Владимир Фортов. Он је истакао да проучавање Јужног пола и извођење разних истраживања у екстремним условима Антарктика важно је за развој науке. Фортов је додао да радови који се воде на језеру Восток испод леда немају премца у свету. Поводом освајања Антарктика мишљења руских експерата су подељена, истакао је потпредседник Центра за моделирање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- Реч је о томе колико су сврсисходна улагања и напори у том правцу. Али треба знати да је то чиста геополитика. Не може се не бити присутан у том региону, пошто тамо активно увећавају делатност водеће земље, укључујући Кину.

У плановима руских власти је уређење инфраструктуре антарктичких истраживања, која треба да одговара захтевима времена. На пример САД су недавно поставиле на Јужном полу телескоп вредан 300 милиона долара. Русија за сада нема такав пројекат, ипак до краја године планира да заврши опремање авиона Л-410 који лете у региону Јужног пола. Ове летелице ће се активно користити за антарктичке експедиције.

Илија Харламов,