Велики спорт и велика политика

29-01-2014 09:05:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Међународног олимпијског комитета Томах Бах позвао је политичаре да не користе Олимпијаду у своје циљеве. Он је такође критиковао оне који су одбили да дођу на зимске Игре у Сочи, између осталог председника Немачке Јоахима Гаука. Руски експерти истичу да нажалост, последњих година Олимпијске игре су се претвориле у политичке.

Спорт, ти си мир! Оснивач савременог Олимпијског покрета, француски барон Пјер де Кубертен у својој Оди спорту позвао је да се помоћу спротских такмичења успостављају пријатељски односи међу народима. Сто година касније Олимпијске игре, као уосталом и други велики међународни догађаји, претворени су у инструмент притиска на земљу, а у суштини у саморекламу неких одиозних политичара.

2008. године пред летњу Олимпијаду у Пекингу многи политички посленици и друштвене организације позивале су да се бојкотују Игре у знак протеста против тога што кинеске власти гуше антивладине митинге у Тибету.

Уочи Олимпијаде у Сочију позиви за бојкот чују се поводом усвајања закона за забрани геј-пропаганде међу малолетнима у Русији. Критичари Кремља незадовољни су оштећењем права ЛГБТ-заједнице у Русији. Ипаи, у чему се то одражава, нико не прецизира. Али на Игре позивају да се не путује.

Председник комисије Друштвене коморе за развој грађанског друштва, политиколог Јосиф Дискин сматра овај став лицемерним.

- Са моје тачке гледишта, они политичари који позивају на бојкот лицемери су. Као прво, они крше Олимпијску повељу, где је директно написано о оним вредностима које дели Олимпијски покрет, и уношење текуће политике овамо лицемерно је и аморално. Као друго, треба схватати да Олимпијаду организује МОК. Он је поверио Русији да је спроведе. Али пре свега то је ствар међународне олимпијске заједнице. И сличне изјаве вређају међународну олимпијску заједницу и недопустиве су. Норме Олимпијске повеље позивају на то да се склопи примирје з то време, а не да се приређују унутрашње размирице.

Своје одбијање да дође на Олимпијске игре у Сочију изразио је председник Немачке Јоахим Гаук, председник Француске Франсоа Оланд, низ европских чиновника. Делегацију САД на церемонији отварања ће предводити бивши министар унутрашњих послова Џанет Наполитано. Бела кућа рачуна да ће се посета Барака Обаме негативно одразити на имиџ америчког лидера. у САД већ неколико месеци се води кампања за подршку бојкота Игара. На то позивају пре свега представници секс-мањина.

Аутори сличних иницијатива који себе проглашавају браниоцима права сексуалних мањина, сасвим заборављају на права других људи – спортиста и навијача. За њих је Олимпијада празник великог спорта, истиче генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

- Јасно је да су слични позиви и изјаве деструктивни по својој суштини. Ништа страшно нема у томе што неки шеф државе неће посетити Олимпијске игре. Страшно је то што он лишава подршке своју националну репрезентацију. Страшно је што се политичке изјаве упркос духу Олимпијских игара дају како би се одговарало коњуктури.

Све ове изјаве никако неће утицати на одржавање Игара и празник ће бити, истичу експерти. Према речима помоћника председника Русије Јурија Ушакова, церемонију отварања зимске Олимпијаде намерава да посети око 60 представника страних држава. Међу високим гостима се очекује председник Кине Си Ђинпинг, премијер Јапана Синђо Абе, председник Чешке Милош Земан. У Сочи ће допутовати премијери Финске, Италије, Бугарске, Естоније, федерални канцелар Аустрије. Очекују се лидери земаља ЗНД, краљевски пар Холандије, краљеви Норвешке и Шведске, кнез од Монака. Неки шефови држава су већ саопштили да ће пропустити церемонију отварања, али ће посетити Сочи за време такмичења.

Светлана Калмикова,