Комесари за Европу или Европа за комесаре?

29-01-2014 09:14:40 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/TPCOM/cc-by-nc/ vostok.rs |


Како је саопштио немачки Зидојче Цајтунг, редакција је сазнала детаље „строго поверљивог“ пројекта реформисања Европске комисије који је припремила странка ХСС. Како сазнаје лист, у пројекту ХСС се ради о потреби реструктуризације Европске комисије уз очување њене актуалне бројности

Препоставља се између осталог да уз непромењеност принципа једна земља – један комесар, политички ауторитет ових представника у Бриселу ће бити различит. Осим тога, како сматрају експерти ХСС, треба да порасте координирајућа улога потпредседника који ће почети да одговарају за комплекс међусобно повезаних проблема. Истовремено заменици шефа Европске комисије ће имати ексклузивно право гласа на општим саветовањима, обични комесари могу да се изјашњавају само у појединим случајевима. Шири простор за сопствене одлуке, према пројекту ХСС, треба да добије и шеф.

Тешко је рећи у којој мери оваква реструктуризација може да помогне да се смањи бирократизованост дате структуре. Актуални шеф Европског парламента и кандидат социјал-демократа за дужност председника Европске комисије мартин Шулц такође је изложио своје погледе на будућност датог органа у интервјуу за већ поменути Зидојче Цајтунг. један од принципа којег он намерава да се придржава у случају свог избора је пребацивање решавања проблема на национални, регионални и локални ниво, ако то буде ефикасније него на европском. А могући канидат за дужност шефа Европске комисије из редова конзервативаца је бивши премијер Луксембурга и раније шеф Еврогрупе Жан-Клод Јункер који за своју главну бригу сматра освајање поверења грађана и недопуштање пораста утицаја евроскептика у ЕУ.

Водећи експерт Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин не очекује ипак корените промене.

- У првом реду сматра се, не без одређених основа, да је број запослених у комисији превелик, каже Уткин, и да ако се проширење настави, комесара ће бити још више. То је постало камен спотицања када се решавало питање Лисабонског споразума. И висока је вероватноћа да ће се актуалне дебате завршити ничим. У сваком случају јасно је да је комисија већ састављена, она ради и какве год одлуке да буду донете, она ће своју улогу играти.

А бивши европски комесар, сада професор Европског универзитета у Франкфурту на Одри социјал-демократа Гинтер Ферхојген расположен је врло одлучно.

- Дошло је време да се спроведе коренита реформа ЕУ – реформа од главе до пете, рекао је Ферхојге у радијском интервјуу. Реч је о томе да смо у ЕУ дужни као прво да се у пракси придржавамо принципа субординације, и да као друго европско треба да буде оно што без поговора може да буде само европско.

У суштини без обзира на разне прилазе експерата, они се слажу да не треба Европа да буде подршка комесарима ЕУ, већ сасвим супротно. Да ли ће се то десити у пракси, показаће време.

Олег Севергин,