Ситуација у Украјини: одуговлачење смртоносно

29-01-2014 09:18:41 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Потпредседник САД Џо Бајден затражио је од председника Украјине Виктора Јануковича да одустане од увођења ванредног стања у држави и да изведе специјалце са кијевских улица. Тренутно Виктор Јанукович покушава да добије на времену и маневрише између неопходности употребе силе у разрешењу кризе и јачег притиска Запада. Ипак простора за маневар има све мање.

У условима све јаче кризе када са својих дужности почињу да одлазе кључни руководиоци украјинске власти, између осталог премијер Николај Азаров, Јанукович мора да донесе коначну одлуку, изјавио је у програму Гласа Русије заменик директора Центра за украинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко:

- Он ће морати да донесе одлуку или да се преда или да се одлучи на употребу силе у наредних недељу-две. Иначе то може да псотане не само политичка већ и права смрт, када он неће изгубити само власт, већ можда и живот. Њему су већ наговештавали судбину Чаушескуа, Гадафија, Молошевића и других политичара који су били свргнути после „обојених“ револуција и погинули. У датој ситауцији он мора да се одлучи.

Коначна одлука у датој ситуацији је неопходна, сматрају експерти, пошто у условима актуалне неодређености притисак од стране Запада ће расти и неће се ограничити телефонским позивима из Вашингтона и Брисела. Сада снаге које координирају активност уличних протеста, а то нису Кличко, Тјагникоб или Јацењук, умарају украјинске власти игром „добар и лош полицајац“, што је већ довело до добровољне оставке премијера, сматра водећи научни сарадник Института за руску историју РАН, магистар историје Андреј Марчуков:

- И умерено либералне вође и борбени мајдан контролишу се из једног центра, то су САД и њихови регионални представници у Украјини и низу источноевропских држава. Радња се дешава по примеру доброг и лошег истражитеља. прво власт Јануковича притиска добар – опозициони триумвират. Они износе неке захтеве, на које Јанукович не пристаје и на сцену ступа борбени мајдан – зли истражитељ.

Тренутно је тешко прогнозирати даљи развој ситуације у Украјини. Тим пре што је сада кренуо нови талас активности радикалних структура. Тако лидер неформалне екстремистичке групације Десни сектор Дмитриј Јарош већ је оптужио руководиоце парламентарних опозиционих странака за неодлучност и изјавио да даљу одговорност за смену власти у републици његова организација преузима на себе. При том лидер екстремиста је изразио спремност да прекине уличну активност по систему услуга за услугу, а у случају одбијања украјинских власти запретио је новим нередима.

Григориј Милењин,