Олимпијски град Сочи се представио Београду у најбољем светлу

29-01-2014 08:55:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Уочи предстојећих Зимских олимпијских игара које почињу у руском Сочију за свега десетак дана, или тачније 7. фебруара, у Београду је отворена изложба у просторијама Руског дома, на којој је у најбољем могућем светлу приказан тај град, с обзиром да је сликом и речима представљена његова модерна архитектура и цели низ новоизграђених објеката за потребе Олимпијаде.

Изложбу под називом Архитектура Сочија – престонице Зимских олимпијских игара 2014, свечано је отворио амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин у присуству бројних званица из јавног живота и заинтересованих Београђана, који је том приликом између осталог изразио задовољство што ће и Србија имати своје представнике на том највећем светском такмичењу у зимским спортовима.

Иначе, на поменутој изложби су на врло детаљан начин, уз мноштво фотографија, представљени многобројни нови објекти - попут спортских арена, луксузних хотела највише категорије, конференцијских сала и стамбених зграда футуристичког изгледа, који сви одреда представљају истинске бисере савремене архитектуре.

Како су већ приметили поједини посматрачи, Руси очигледно желе да импресионирају публику, учеснике и новинаре на предстојећим играма, јер је у Сочију поред осталог изграђено стотинак нових луксузних хотела, око 300 километара нових путева, као и 150 километара скијашких стаза, али ни то није ни изблиза све. На пример, ту су још и и ледена дворана, као и дворана за хокеј на леду, те мноштво других пратећих објеката, који се сви могу видети на изложби.

Само када је реч о србској грађевинској компанији Путеви Ужице, која је почасни гост изложбе у Руском дому, она је у протекле три године изградила десетак капиталних објеката у Сочију и опремила их производима домаћих произвођача, a међу њима се највише истичу Међународни Руски олимпијски универзитет, затим хотели највише категорије Пулман, Меркур, Свисхотел, Роза Хутор, као и Конгресни центар, Олимпијско село, четири моста, те још неколико стамбених комплекса, чија укупна површина износи преко милион квадратних метара.

Дакле, поменута изложба која је постављена у организацији Удружења самосталних стваралаца Србије „Синтеза“ и Руског дома у Београду, успешно је приближила посетиоцима савремену архитектуру Сочија и његове спектакуларне нове објекте, чиме су се оправдале речи организатора који су изјавили да реализацијом ове изложбе желе да прикажу резултате труда руске државе, олимпијског града Сочија, те руских и србских учесника у области архитектуре и грађевинарства током припреме игара.

А они који још нису посетили изложбу имају још довољно времена да то учине до 4. фебруара, како би прецизно стекли увид где ће то боравити туристи и навијачи из целог света и на каквим местима ће се такмичити и десетак спортиста из Србије. У сваком случају, сви који дођу у Руски дом у центру Београда имаће прилику да се лично увере, посматрајући архитектонска чуда која су изграђена у Сочију, зашто ће предстојеће 22. Зимске олимпијске игре по најавама многих представљати врхунски спортски догађај какав до сада још није виђен.

Ратко Паић,