Ремек: Русија – моја љубав и мој крст

30-01-2014 10:20:17 | | Глас Русије, фото: «Новости Чехии»/ vostok.rs |


Ступио је на дужност нови амбасадор Чешке у РФ Владимир Ремек. 1978. године грађанин Чехословачке је постао први европљанин који је извршио лет у космос у саставу међународне посаде совјетским бродом Сојуз-28, чији командир је био Алексеј Губарев. 7 дана 22 сата и 16 минута лета осигурало је војном пилоту космонауту из Чехословачке популарност у домовини, у свету, у Русији посебно.

По доласку у Москву амбасадор Ремек који течно говори руски, први интервју дао је Гласу Русије:

Ви сте морали да прекинете посланички мандат у Европском парламенту ради дужности у Русији. Да ли сте то учинили радо?

- Заинтересовао ме је предлог председника Земана, који је аргументовао плусеве моје кандидатуре у својству амбасадора Чешке у Русији. И ја сам овде...

Ја волим Русију, то је љубав и проклетство. У том смислу што много због тога трпим. Најактивније године мог живота, од 1995. до 2004., протекле су у вашој земљи, оне су биле поучне и занимљиве. Са тим животним пртљагом постао сам посланик Европског парламента у име Чешке. Многоме сам се научио у Русији, знам је не са прозора московског хотела. Када сам радио у Москви на дужности трговачког представника Чешке, проширио сам круг познанстава. Разговарао сам са Русима свуда, посебно много у атумобилским предузећима, у Нижњем Новгороду, Јарослављу, у КАМАЗ-у у граду Набережњи Челни. Данас ја представљам интересе Чешке у Русији. Моје убеђење је да треба развијати сарадњу тамо где се наши и руски интереси подударају.

Како процењујете стање руско-чешких пословних веза?

- Имамо добру динамику сарадње. У последњих 10 година робна размена између Русије и Чешке у новчаном еквиваленту је увећана неколико пута. Али наравно постоји простор за кретање унапред. И пре свега имам у виду регионалну сарадњу, учешће чешких фирми у програму модернизације руске индустрије, посебно машиноградње, енергетике. При томе уз помоћ нашег малог и средњег бизниса.

Између осталог о енергетици... Према последњим социолошким анкетирањима, чешки посланици намеравају да одустану од тендера довршетка два блока нуклеарне централе Темелин и уопште од довршетка нуклеарне централе. Да ли је то тако?

- Није баш тако. Детаљно сам проучио предлоге руско-чешког конзорцијума и америчке компаније. Али исто треба још једном да ураде стручњаци. Наша економија не пати од дефицита енергије, напротив, Чешка је поред Француске извозник струје на европско тржиште. Једном речи, има времена да се одмере предлози учесника тендера, могући ризици. Детаљније за сада ништа не могу да кажем.

Пред дипломатама је задатак да воде дијалог са политичарима и јавношћу земље у којој бораве. Како планирате да то чините?

- Мислим да наставим традиције, подржавам контакте који су постојали пре мене. Али наша спољна политика према Русији је дубља. То је и активни политички дијалог са руководстовм Рф, сталне консултације о широком кругу међународних проблема. Сада је врло занимљиво време, предстоји посета министра иностраних послова РФ Сергеја Лаврова Чешкој. И званична посета председника Милоша Земана Русији, што ће дати импулс нашим односима.

Какав став заузима Чешка поводом оног што се дешава у Украјини?

- Став Чешке је једнозначан. Ми смо сто посто заинтересовани за миран исход. Криза терба да се реши преговорима, тражњем узајамно прихватљивих решења, која искључују неки ризик војног конфликта. Наш став, понављам, за мирно је решавање ситуације.

Ви имате звање Херој СССР. Шта у наше дане за вас значи ова награда?

- Велику част и врло обавезујуће звање. Могу у сваком тренутку дана и ноћи да наведем број Златне Звезде коју су ми тада доделили – 11299. Увек се сећам да су први који су добили ову награду били војни пилоти који су спасили путнике и посаду пароброда Чељускин окованог ледом Леденог океана 1934. године. Ускоро ће бити обележена 80-годишњица ове епопеје. Звање Хероја СССР додељивано је за истакнуте подвиге у Другом светском рату. Читавог мог живота, и личног, и професионалног, трудим се да одговарам добијеној совјетској награди.

Радни дан новог амбасадора Чешке је прописан по минутима. Да ли ће се наћи време за сусрете са старим пријатељима, са Алексјем Губаревом?

Наравно. Јер Алексеј Александрович ме зове својим сином. А он је за мене заувек командир.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ