Владимир Путин: Русија ће наставити да помаже украјинској економији

30-01-2014 10:30:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Политичка нестабилност погоршава кредитну способност Украјине. До таквог закључка је дошла агенција Стандард енд Пурс која је снизила рејтинг земље.

Одлука агенције не мења принципијелно ситауцију око кредитне способности Украјине. Нове емисије облигација земље купују само у Русији, која је у децембру обећала да ће издвојити за подршку суседа 15 милијарди долара. Хартије у вредности до 3 милијарде већ је купила Москва. Захваљујући овој подршци, као и попусту на гас, финансије потребе украјинске владе су осигуране у наредних годину дана. Истовремено Стандард енд Пурс није сигуран да ће се помоћ од стране Москве наставити, у случају да у актуелним догађајима у Украјини влада Виктора Јануковича претрпи пораз. Између осталог, сличне сумње развејао је председник Русије Владимир Путин.

- Полазимо од тога да и тај кредит, и смањење цена гаса, изазвани су потребом и жељом не да се подржи нека конкретна влада, већ украјински народ. Имамо такав израз: „када се панови туку, холопима се тресу перчини“. Тачније увек страда обичан грађанин. И веома бисмо желели да ово оптерећење на обичне грађане буде минимално.

Између осталог, Владимир Путин је подвукао да се руска подршка пружа не просто за задовољавање текућих потреба, већ и за реформе које би подржале кредитну способност украјинске економије.

- Премијер Азаров и ми, имали смо одређене договоре који су се састојали у томе да се кредит узима не само за подршку буџета, већ и за развој. Да ће он створити услове за структурне промене у економији. Нама наравно није незанимљиво какву ће економску политику водити будућа влада. Ми, истина, за сада не знамо ко ће је предводити и како ће се градити њена економска политика. Али намеравамо да испунимо своје обавезе.

Са своје стране први потпредседник владе Игор Шувалов је прецизирао да се сада не поставља питање ревидирања споразума са Украјином, али ако нова влада земље објави о другом дневном реду и другим приоритетима, то може да буде повод за ревидирање постојећих договора. За сада подршка украјинској економији остаје приоритет, као и испуњење текућих споразума. Фактички алтераниве руској помоћи за Украјину сада нема, без обзира на недавну изјаву премијера Пољске Доналда Туска о томе да Европа може да побољша услове сарадње са Украјином.

Алтернатива руској помоћи теоријски би могао да постане нови кредитни програм ММФ. Али његови услови су много гори од руских, каже Богдан Беспаљко, заменик директора Центра за украинистику и белорусистику Московског државног универзитета.

- Услови ове помоћи (од стране ММФ) јесу повећање старосне границе за одлазак у пензију, масовно смањење социјалних програма. То је мноштво других захтева које је раније председник Јанукович сматрао потпуно неприхватљивим и зато од тог кредита који је био мањи од помоћи коју је понудила Русија, одустао је. По мени исправно.

Сада већ бивши премијер Украјине Николај Азаров више пута је изјављивао да је руска помоћ спасила економију земље и омогућила да се усвоји буџет за ову годину. Од њега између осталог сада на 60% зависи доходак Украјинаца, констатовао је председник Државне статистичке службе земље Вадим Пишчејко.

Леонид Гурјанов,