Нови рок погибије свега живог на земљи

30-01-2014 11:00:33 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AidanJones/cc-by-nc-sa 3.0/ |

Научници су утврдили рок погибије свега живог на Земљи. У будућности ће се наша планета због раста температуре на Сунцу загрејати тако јако да ће човечанство морати или да нестане, или да се пресели у други кутак Васионе. Истраживачи су израчунали када ће температура на Земљи достићи критични ниво.

Становници Земље који су се нервирали због будућности планете, могу да се не брину. Наредних милијарду и по година Земља ће постојати и остати погодна за живот. Такав закључак извели су научници из америчке државе Колорадо. Створивши модел који омогућава да се стимулишу процеси на Земљи, пошло је за руком да се утврди следеће: ако температура на нашој планети буде скакала у просеку 1% сваких 110 милиона година, достићи че критичну границу од 40 степени Целзијусових тек за милијарду и по година. Дата температура ће негативно деловати на воду која ће испарити. Једино што тада може да спасе човечанство је премештање на друге планете пријатније за живот. Футуролог Сергеј Москаљев не искључује такав сценарио развоја живота на Земљи, али подсећа да он није једини:

- Овде је читава лепеза могућности. Може да се деси тако да буде врло вруће и заиста ће вода несати. А пошто се човек састоји од воде и ако на планети не буде довољно воде за подржавање човечанства, оно ће почети бројно да се смањује. Други сценарио је хлађење Сунца. Напротив, постајаће хладно, све ће бити у леду. Преселити се на друге планете – то је очигледно. Теоријски је могуће пресељење на Марс.

Заменик директора Географског института РАН професор Аркадиј Тишков позива да се не пада у панику и да се не претварају природне појаве у сценарио филмова апокалипсе. Јер све се дешава на планети циклично, и то што се дешава сада већ се дешавало неколико векова раније.

- Ситуације сличне савременим: и са ефектом стаклене баште и са просечним температурама ваздуха понављале су се много пута на Земљи. Мало ледено доба било је у Европи. На пример 16-17 век када су се смрзавали канали у Холандији, када су љути мразеви у Северозапаном региону и Централном региону Русије уништавали пољопривреду. Само да се врати таква ситуација потребне су корените промене климатског система. Оне могу да се појаве при снажној ерупцији вулкана. Али то су све хипотезе. Никаквих апокалиптичних, катастрофалних појава на Земљи у скоријој перспективи неће бити.

И ма како то изгледало чудно, сада живимо у леденом добу. То значи да је температура на нашој планети и величина ледених капа на половима које сматрамо нормалним у ствари одступање од норме. Сада на Земљи влада таковзано четврто залеђивање које је започело пре два и по милиона година. Сваких сто хиљада година постаје топлије, затим наступа захлађење. Текући ледени период ће се завршити када капе ледова на половима нагло почну да се топе. За сада се то не бележи, али значајно загревање у Арктику се већ дешава. то води ка појави јужних видова биљака и животиња на Северу и напротив, ка нестанку арктичких видова.

Научници, сумирајући читаво искуство прошлости, тврде да ће становници Земље наредних деценија живети са промењивом климом. И у том периоду ће се дешавати аномално хладне зиме и афрички врела лета, тамо где раније тога није било. Појавиће се нови видови биљака, измениће се животиње и развијати раније непознати организми. Што се тиче критичног прегревања, узимајући у обзир цикличност климатских појава и непостојаност температура, у догледним миленијумима нашој планети то не прети.

Светлана Савенкова,