Руски Норд може да полети на Марс

30-01-2014 12:10:18 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Разрада руских научника учествује у конкурсу за опремање будућег марсохода који је расписала авиокосмичка агенција НАСА. Ових дана пријем нових пријава био је прекинут. Међу већ примљене ушао је уређај НОРД, направљен на московском Институту за космичка истраживања (ИКИ) РАН. Он има шансу да полети на Црвену планету на палуби новог марсохода 2020. године.

Уређај под условним називом Марс-2020. у многоме ће бити наследник актуелног Кјуриозити. При томе не само зато што је позајмио низ чворова и механизама за кретање – то конструкцију чини много јефтинијом. Биће друга и научна опрема, зато што уређај има за задатак наредну етапу истраживања планете. Кјуриозити је утврдио да ли су тамо могли некада да пстоје услови за живот бактерија, и добио је потврдни одговор. А Марс-2020 ће се бавити тражењем самих бактерија или њихових трагова.

На Кјуриозитију сада ради руски неутронски детектор ДАН. Он зрачи тле неутронским генератором и хвата одраз. По параметрима одраза оператори суде о присуству воде на маршрути. Тако се откривају и места потенцијално погодна за живот микроорганизама. Користећи искуство разраде датог детектора, научници ИКИ су предложили да се постави на будући ровер универзалнији инструмент НОРД, чији се принцип такође гради на нуклеарним физичким технологијама. Говори шеф лабораторије Института за космичка истраживања РАН Игор Митрофанов.

- У уређају Норд неће бити генератора, решили смо да га заменимо гама-спектрометром, зато ће Норд бити заснован на регистрацији природног нуклеарног зрачења са површине Марса. Али зато ће утврдити колико разних хемијских елемената има у тлу оних региона где ће боравити марсоход.

Марс-2020. такође треба да оцени како би становници будућих насеља могли да искористе ресурсе планете. У вези са тим уређај Норд ће указати на најзанимљивија места са тачке гледишта минералног састава. Затим ће марсоход узети својом бушилицом и манипулатором узорке тла и камења. Ове узорке Марс-2020 ће носити у себи неколико година и предати другом уређају који ће до тада стићи на планету, наставља Игор Митрофанов.

- То ће бити почетак програма пребацивања на Земљу тла са Марса. Марс-2020 сакупиће узорке супстанце да би затим дошао у неку тачку сусрета, одакле треба да стигне уређај за етапу повратка тла. Десиће се претоваривање како би се затим вратило тле на Змељу.

Ипак пребацивање тла на Земљу је задатак наредне деценије. За сада су на дневном реду резултати конкурса. Од свих представљених предлога експерти НАСЕ ће састављати разне комбинације, како би одабрали најоптималинију варијнату за опремање ровера. Ако руски НОРД прође селекцију, као што је својевремено успешно прошао ДАН, предстоје му пробе у САД. За рад са уређајем за време испитивања Институт за космичка истраживања одбрао је заједнички руско-амерички тим. Ова група научника ће одговарати за уређај и за време његовог боравка на Марсу.

Борис Павлишчев,