Република Србска се спрема за „Арапско пролеће“?

31-01-2014 09:19:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |

САД улажу новац у НВО ради рушења позиције РС


У Републици Србској почетак године је обележило празновање 22-годишњице овог ентитета. На свечаности у Културном центру „Бански двор“ присуствовали су представници полтичке елите и многобројни гости, а међу њима и амбасадор РФ у БиХ Александар Боцан-Харченко. Пријатан детаљ : када је Милорад Додик ушао у салу и угледао руског амбасадора, пришао му је да се са њим поздрави, а у том тенутку је неко викнуо „Живео Путин“. Читавом салом се потом проломио аплауз.

У Републици Србској нису само празновали, већ су и сумирали учињено, али и правили палнове за будућност. Према оценама председника Милорада Додика, 2013.година карактерисала се стабилношћу свих политичких институција. Утицај РС унутар БиХ је ојачао, тако да сада ниједна одлука на државном нивоу не може бити усвојена, без уважаввања позиције РС. По мишљењу руководства, постигнут је и успех у смислу смањивања утицаја спољног фактора, односно Високог представника, на процес доношења одлука.

Према мишљењу руководства РС, БиХ би морала и даље да задржи децентрализовану структуру, какву је установио уговор из Дејтона. У условима великих регионалних различитости, управо децентрализована управа је најефикаснија, посебно при лошем функционисању органа централне власти у Сарајеву. САД и Европа су забринуте што је БиХ након рата и даље нестабилна. Више се и не крије процес фактичког разједињавања ове вештачки створене државе, формиране на принципима конфедерације. Како би савладала ову ситуацију, многи на Западу предлажу да се снизи ниво самосталности делова који чине БиХ, који су названи ентитетима. Али фактичко стање ствари говори супротно.

БиХ је одавно на курсу приближавања са ЕУ. Али, обзиром да се европска „мапа пута“ предвиђена за БиХ у Сарајеву не испуњава, Европска комисија је донела решење да смањи финансијску подршку БиХ у оквиру програма припреме за ступањеу ЕУ. Самим тим је процес евроспких интеграција у БиХ делимично успорен.За разлику од Сарајева, Бања Лука наставља рад на остваривању економских реформи. Почевши од 2007.године, у РС је било усвојено 1300 измена и допуна закона и правних аката према захтевима ЕУ. И овај процес се на нивоу Републике Српске брже одвија, него на нивоу БиХ. У извештајима Европске комисије о стању у БиХ 2013.године стоји да је у Републици Србској „започета амбициозна реформа, која подразумева амандамане за 20 правних аката у овом „Ентитету“. Започео је такође и пројекат сертификације србских општина у области ефикасности економске делатности. 2013.године се наставио и процес приватизације: 35 предузећа је изложено на продају. Позитивно се оцењује и реформа пензионог сектора, ЕУ је и ту приметила стабилност и перспективе.

У РС, безусловно постоје и проблеми који се тичу темпа економског развоја, али су 2013.године уочене и тенденције њиховог савладавања. Република Србска је поставила циљ очувања макроекономксе стабилности, побољшавања пословне климе, подржавања предузетништва у малим и средњим предузећима, привлачење иностраног капитала, као и коришћење свих могућности које проистичу из Споразума БиХ са ЕУ о стабилизацији и придруживању.

2013.године је незапосленост у РС износила 27%али тенденција сталног пада незапослености постоји. 2013.године је почела са радом и текстилна фабрика а ове године се планира отварање још три. Више од 10 хиљада људи ће овде наћи посао.

2014.године РС жели да оствари инвестиционе пројекте. Енергетски сектор се сматра централном компонентом економије у будућности. Планира се изградња термоелектране у месту Станари и у Угљевику, хидроелектране на реци Дрина и Дабор. У Угљевику радове изводи руска компанија Комсар Енерџи, а у новембру прошле године уложено је 50 милиона евра, а општа сума изградње износи 750 милиона евра. Иста компанија у 2014.години започиње радове на изградњи хидроелектране „Мршово“. Јуна прошле године Председник РС и Александрар Медведев (Гаспром) утврдили су фазе изградње гасовода „Јужни ток“ која почиње средином 2014године. Пројекат претпоставља не само изградњу гасовода, већ и електране на гас. Инфраструктурне пројекте у РС остварују и кинеске компаније. Наставиће се изградња аутопута Бања Лука- Добој. Влада има намеру да подржи пољопривреду, пројекте који подразумевају прераду и производњу хране, заштиту околине и становништва у случају ванредних ситуација.

Доста стабилна политичка ситуација у РС може постати сложенија обзиром да ће се у БиХ одржати избори за све нивое власти у октобру. Са запада, без сумње биће покушaја да се избори искористе како би дошло до смене „непослушног“ руководства РС, које смета покушајима централизације БиХ. Народ убеђују да је дошло време за промене. Запад је одавно припремио сценарио, како да се изведу ове промeне. Обично их повезују са изборима, организовањем уличних демонстрација и протеста. За октобар ове године, уверена сам, САД се већ спремају. У интервју „вечерњим новостима“ председник Републике Српске је поменуо да у РС већ стиже новац невладиних организација, како би и овде почело „Арапско пролеће“. Данас је Србима важно да у Републици Србској не дође до промена односа снага и позиције Републике Српске унутар БиХ, да не дође до нарушавања њене стабилности и да се не изгуби достојанство. Било какве промене ових параметара могу да штете Републици Србској.

др Јелена Гускова,