Суседи Украјине се спремају за поделу њених територија

31-01-2014 06:21:28 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Док се власт и опозиција обрачунавају на улицама Кијева, суседи Украјине се спремају за прекрајање њене територије и већ су стигли да се посвађају у овом занимљивом процесу.

Тренутно се могу издвојити три силе које у овој или оној мери спремају планове за поновно разматрање граница с Украјином. Најозбиљнија сила је импровизована алијанса чланова Вишеградске групе – Пољске, Мађарске и Словачке. Ситуација у Украјини лидере ових земаља доводи у незгодан положај. С једне стране, треба да подрже преврат, али с друге, постоји ризик од озбиљних унутрашњих политичких проблема изазваних тиме што ударну силу украјинског пуча представљају неонацисти-ксенофоби.

Патриотски настројени бирачи у Пољској, Мађарској и Словачкој не могу да схвате због чега лидери њихових земаља подржавају снаге које отворено мрзе и угњетавају Пољаке, Мађаре и Словаке који живе у Украјини. У овом контексту састанак дипломата ових земаља и покушај стварања заједничке стратегије за интервенцију у случају да ситуација у Украјини измакне контроли, представља једини могући корак.

Сопствену прилично агресивну позицију заузима и румунски естаблишмент. У румунској штампи се подстиче хистерија у вези с „историјском могућношћу да се Румунији врати Северна Буковина и Јужна Бесарабија“. Аналитичари предлажу председнику Басескуу да посети Кијев и понуди украјинској опозицији „нагодбу“ која би се састојала у „потпуној подршци проевропског пута Украјине“ у замену за територијалне уступке. Није тешко досетити се шта се крије под еуфемизмом „потпуна подршка“, пошто су сви могући дипломатски потези за подршку преврата у Украјини већ учињени.

Искористивши кризу у Украјини Букурешт може да активира покушаје аншлуса Молдавије, што је индиректно потврдио амбасадор Румуније у Кишињову Мариус Лазурке. Он је изјавио да Румунија може да д Кишињову „политичку понуду“ у случају „претње по проевропски пут Молдавије“. У контексту курса на аншлус Молдавије који је најавио румунски председник Басеску није тешко досетити се у чему ће се састојати овај „предлог“.

На насталу ситуацију са забринутошћу се гледа и у Софији. Организација „Бугари у Украјини“ која представља интересе бугарске националне мањине већ је реаговала на планове румунских ревизиониста: „Одбацујемо све територијалне претензије од стране Румуније и захтевамо очување територијалног status quo.“

Украјинска криза се лако може претворити у кризу регионалних размера. Она већ има велики потенцијал прерастања у вишестрани конфликт уз примену силе. Из дана у дан нестабилност у Кијеву повећава шансе за то да украјинска територија постане плен њених суседа.

Валентин Миндрешеску,