Ултрас и маргиналци постали лице Мајдана

01-02-2014 06:36:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сусрет Џона Керија с Виталијем Кличком и Арсенијем Јацењуком мора да буде одржан у суботу, - саопштавају информативне агенције, позивајући се на анонимни извор у Стејт департменту САД. Вашингтон веома уздржано процењује перспективе дијалога између украјинских власти и опозиције. Зато ће Џон Кери на маргинама минхенске конфереције разматрати с европским колегама подршку тих тенденција, које ће се, како се надају на Западу, претворити у процес повратка демократији у Украјини.

Међутим, „демократија“ се нагло враћа у Украјину. Недавно је у Лавову била формирана „Национална гарда Украјине“, пре неколико дана формирање само „Националне гарде“ почело је међу учесницима евромајдана у Кијеву. Одред „Викинзи“, који се састоји од неонациста покрета Десни сегмент, по праву гардијске јединице већ је положио заклетву за верност украјинској нацији. Не може а да се не помене да се преговори опозиције и власти одржавају паралелно с мобилизацијом демократских, рекло би се, снага.

Радикални националисти, који више подсећају на екстремисте, нашли су се на позорници украјинске политике у знатној мери неочекивано, те су власти и друштво испали апсолутно неприправни за то, констатује заменик директора Руског института стратешких истраживања Тамара Гузенкова. То је сасвим очигледна методика државног удара, - уверена је Тамара Гузенкова.

- Уз помоћ мајдана био је предузет масовни покушај потпуне делегитимизације постојећих власти, одстрањења од власти председника, замене законодавних института. Иначе, све се одвија по том сценарију. Једино, што и Запад, и светску јавност помало забрињава: да није сценарио сувише крвав? Међутим, устав мењају, говоре о смени владе, онда ће бити реч о ванредним парламентарним и председничким изборима. Дакле, државни удар се остварује, и то уз помоћ грубе физичке снаге, коју демонстрирају екстремисти.

Прво маргиналне групе нису играле кључну улогу у протестном покрету, - прецизира експерт Кијевског центра политичких истраживања и конфликтологије Денис Кирјухин.

- Међутим, постепено њихова улога се повећавала, нарочито током последње две недеље, нажалост, умногоме су они постали лице покрета. Радикалне, маргиналне групе давно, систематски су се спремале за варијанту развоја догађаја силом. Оне имају стриктне представе о томе, какви су им циљеви, имају идеолошко образложење тих циљева, разрађена је представа о методима, каквим они постижу те циљеве.

Евентуални сценарији развоја догађаја у Украјини се разматрају у различитим варијантама, али се у последње време све чешће испољава забринутост да би се Украјина могла распасти на саставне делове, каже Тамара Гузенкова. Осим тога, подсећа она, нико није укинуо могућност економског дефолта Украјине. Она је била на рубу дефолта, али је захваљујући енергичној економској помоћи Москве тај процес био обустављен. Међутим, у било ком моменту он може да се обнови, јер никакви кредити, никакви попусти у цени гаса неће бити довољни у условима, када земља скоро не ради, само се бави изборима и стоји на мајданима.

Никита Сорокин,