У Украјини истражују покушај рушења власти

01-02-2014 06:56:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Украјини је покренуто кривично дело о покушају рушења власти у земљи. Истрага је започета према резултатима истраживања материјала пронађених на серверима компјутера опозиционог удружења Баткивштина. Ово је изјавио начелник главне истражне управе Службе безбедности Украјине Максим Ленко.

Експерти, упознати са технологијама обојених револуција, сматрају да се ситауција заиста развијала по сличном сценарију. Лидере украјинске опозиције, исто као и радикални део мајдана у ствари неко добро контролише, самтра украјински историчар и политиколог Александар Каревин.

- Сада се дешава покушај државног удара. Прво је то било планирано да се одложи до председничких избора. Мислим да је план био такав: Виктор Јанукович потписује споразум о аосцијацији са ЕУ, после чега се украјинска економија руши, а кривица се полаже на председника Украјине. Али он у последњем тренутку споразум није потписао, и после тога су почели протести. Колико могу да судим, и лидери опозиције и такозвани радикали, све контролишу из једног центра. Они раде оно што им се каже. А мајдан ће контролисати онај који га финансира. Сами помислите: колико је тамо молотовљевих коктела! Како би се они припремили и пребацили на мајдан, потребан је новац. Како би се трећи месец хранили сви ти људи који седе на мајдану, такође је потребан новац. Неко све то финансира, и не верујте да су то добровољни прилози Кијева. То могу да буду украјински олигарси који би хтели смену власти, али највероватније кључну улогу играју страни фактори. Нађите финансијера и наћи ћете контролоре. Мислим да је Запад умешао прсте.

Разноврсну украјинску опозицију обједињује жеља да се измести актуална власт у страну, слаже се генерални директор института за Каспијску сарадњу Сергеј Михејев. Догађаји на мајдану слабе украјинску државност и јачају потенцијал унутрашње нестабилности у земљи, истиче Сергеј Михејев.

- Унутар украјинске опозиције има најразличитијих људи: од просто наивиних сањара – статиса мајдана, који чекају бесплатне колаче да се на њих поспу у случају асоцијације са ЕУ, до отворених неонациста радикала, за које је пружена шанса да некажњено туку полицију, бацају молотовљеве коктеле – то и јесте врхунац снова. При томе сасвим је очигледно да су иницијативу последњих дана преузели радикали. Најгора ствар која се десила у току мајдана је то што је ова радикална неонацистичка идеја фактички легализована и она је постала систематски легитимни део украјинске националне идеје опозиционог крила.

Крајем минуле недеље Виктор Јанукович је потписао закон о амнестији учесника протестних акција у Кијеву под условом да они ослободе заузете зграде органа власти ради обнове правног поретка у земљи. Напоре председника Украјине на превладавању политичке кризе у земљи оценио је Генерални секретар УН Бан Ки Мун. Таква изјава дата је у петак у току сусрета Генералног секретара УН са министром иностраних послова Украјине Леонидом Кожаром у току Минхенске конференције по питањима безбедности.

Лада Коротун,