Патријарх Кирил - пет година на патријаршијском престолу

01-02-2014 07:18:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре пет година, 1. фебруара 2009. године, одржана је интронизација патријарха Кирила – свечано ступање на патријаршијски престо. За Руско праовославље то су биле можда не баш најпростије, али врло значајне године. Управо актуелни поглавар РПЦ не само да је изменио Московску патријаршију као социјалну институцију, већ је отворио нову страницу историје Руског православља, сматрају експерти.

После дугих деценија гоњења и наредних година препорода за време претходног Патријарха Московског и све Русије Алексеја Другог, управо доласком патријарха Кирила РПЦ је постала важан црквени и друштвени гласноговорник који одређује живот државе, специјално за Глас Русије подвукла је председник Савета Федерације РФ Валентина Матвијенко.

- У свим школама родитељи су добили могућност да бирају да деца уче предмет основа православне културе, обновљена је институција капелана у Руској армији, препорађа се парохијски живот. За пет година изграђено је мноштво нових цркава, обновљене су историјске православне светиње. Тешко је преценити улогу РПЦ у одбрани традиционалних вредности. Реч је о таквим базичним вредностима као што је јака породица, срећно детињство, патриотизам, јака држава, толерантни односи према другим конфесијама и народима Русије.

На патријаршијски престо митрополит Смољенски и Калињиндградски Кирил био је изабран већином гласова на Поместном сабору 27. јануара 2009. године. Али чак највећи оптимисти нису могли да помисле да ће само за неколико година многи проблеми са којима се почетком 2000-их суочила Московска патријаршија бити тако брзо решени. Упечатљив пример за то је питање предаје црквене имовине, објашњава руски публициста и јавни посленик Александар Шчипков.

- Овај процес је трајао више од десет година и био је врло сложен. Свака црква је извојевана са тешкоћом, понекад уз коришћење неких политичких акција. Дугих 19 година на државном нивоу није постојао закон који би одређивао предају ових култних здања. Тек када је дошао патријарх Кирил овај закон је био усвојен и процес је започео.

Захваљујући патријарху Кирилу Руско православље данас се уздигло свој глас не само у земљама постсојветског простора, већ и у иностранству, сматра познати богослов, професор Московске духовне академије протојереј Максим Козлов.

- Руска црква је престала да буде у Русији она институција која може да се не примећује. Ако раније црква, присуствујући у друштвеној свести, није имала право гласа, сада је патријарх доследно извео Цркву из тог етнографског гета. Данас се налазимо у таквој ситуацији када нема ни једног друштвено знајачјног проблема, ни једног културног или политичког феномена о којем Руска црква не би имала очигледан став.

Између осталог, уверена је Црква, рано је подводити неке резултате. Патријарх Кирил тек поставља темеље будућег здања Руског православља 21. века.

Милена Фаустова,