Хашком трибуналу одговори Младића нису потребни

03-02-2014 07:49:12 | | / vostok.rs |


Поступак Младића је оправдан, ја сам много пута изражавао надања, да он неће сведочити, јер у овом случају није важно добити одговоре на прилично невина питања Караџића, већ направити шоу и поставити генерала у жижу унакрсног испитивања.

Данас је лако спиновати јавност и кориснике друштвених мрежа путем наслова, одличан елемент пропаганде, снајперски хитац у мозак, једноставно зато што данашњи презасићени, лењи корисник ретко чита нешто дуже од кратких твитер порука, ретко чита даље од наслова. Очи лутају, мозак упија једноставну „message“. Мало је србских медија писало о сведочењу генерала Младић на суђењу Караџићу и 90% наслова је срочено на први поглед невино, а заправо веома лукаво. Уопштено они изгледају овако „Младић одбио да сведочи на суђењу Караџићу“. Какве закључке може да извуче овде читалац? Најнегативније: „оснивачи“ Републике Српске одричу се један другог, они су у лошим односима, када је густо, свако је за себе. Замислите даље сами. Тек ретки наслови говоре о правим мотивима, зашто генерал није желео да одговара на питања бившег председника.

О томе и не само о томе данас говоримо са руским правником и стручњаком за међународно право Александром Мезјаевом и Гораном Петронијевићем, адвокатом, правним саветником Радована Караџића.

И прво питање руском стручњаку. Господине Мезјаев, како ви сагледавате, да ли ће ова одлука Ратка Младића негативно утицати на читав систем одбране Радована Караџића?

- Не, неће штетити. Караџић има довољно сведока, чини се имаће их више него што је икада било представљено у Хагу, у смислу заштите овог или оног. Поступак Младића је оправдан, ја сам много пута изражавао надања, да он неће сведочити, јер у овом случају није важно добити одговоре на прилично невина питања Караџића, већ направити шоу и поставити генерала у жижу унакрсног испитивања. При томе, у Хагу сви знају да је Младић лошег здравља и већ су неколико пута покушавали да направе злонамерне провокације у вези са тим. Тако је пре неколико недеља сведочила "преводилица", која је изгледа добила задатак да шпијунира Младића, односно да прислушкује и преводи све оно око чега се Младић договора са својим адвокатом, а то је чисто нарушавање права оптуженог. Ипак утврђено је да пошто он доста гласно говори, онда испада да се добровољно одриче свог права. Овај аргумент нема смисла, ако се узме у обзир да је Младић преживео неколико можданих удара и да је то Трибуналу добро познато. Генерала већ дуго покушавају испровоцирати како би он дао исказе, односно доказе против себе, тако да је његово понашање оправдано и базирано на нормама права које оставља могућност да се не дају искази који потом могу да буду искоришћени против самог оптуженог. А ако ми погледамо оптужницу против Младића и Караџића, онда видимо да су оне практично идентичне. Од почетка је оптужница против њих била заједничка, подељена је само због тога што је бивши председник РС био ухапшен раније.

Питање за господина Петронијевића - разумете ли Ви, као правни саветник Караџића, овај поступак Младића:

Преузмите аудио фајл

Све је ово једно велико изненђење за бившег председника РС?

Преузмите аудио фајл

Господине Мезјаев, зашто судија није дозволио Младићу да прочита раније припремљени одговор, колико то је оправдано са правне тачке гледишта?

- Овде ништа не чуди. Ако погледамо статут Међународног трибунала за бившу Југославију, видећемо да он нема за циљ да се утврди истина. Циљ је „казнити кривце“, а све те ситуације када оптужени предлаже да да информацију, њему говоре - није потребно. Слично се често дешавало током процеса Милошевића, на процесима у вези са Сребреницом. Правила суда предвиђају могућност читања раније припремљеног документа и то се често догађа, када тужилаштво представља своје сведоке: он седи, а тужилац у у његово име чита већ припремљене исказе, сведочења. Можемо видети и много других нестандардних појава, на пример, када се узимају искази, односно користе сведочења из других процеса. Зато није било никаквих препрека за Младића да прочита, тим пре, зато што, као што сам рекао, све је било припремљено по сличној оптужници.

Господине Петронијевић, ипак, одговори генерала Младића ишли би у корист генерала Младића за одбрану вашег клијента?

Преузмите аудио фајл

Управо о здрављу генерала бисмо да поразговарамо са господином Мезјаевим. Да ли је тачно да би се Младић заиста током унакрсног испитивања могао збунити или једноставно дати одређене исказе, које би касније могли да користе против њега?

Када говоримо о здрављу генерала Младића, онда испада као да је он крив и да може „нешто да му излети што не би требало“. Сви оптужени имају право да не сведоче против себе. Ради се о нечем другом и то је одбрана Младића овде врло детаљно образложила. Болест генерала је таква, да он не може да одвоји и тачно искаже оно што се догодило и оно што је он мислио односно претпостављао. Односно, реалност од могућег. Ето о чему се ради, а не о томе, како су неки западни медији желели да прикажу да су адвокати саветовали Младићу да не сведочи како не би рекао нешто против себе.


КАТЕГОРИЈЕ