Путеви Ужице: Сочи је мера наше способности

03-02-2014 10:39:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Компанија Путеви из Ужица у Руској Федерацији послује већ двадесет година и једна je од најуспешнијих србских грађевинских компанија на овом тржишту. Поверење руских инвеститора, компанија Путеви из Ужица заслужила је успешном реализацијом бројних пројеката широм Руске Федерације и због тога јој је поверена изградња значајног броја капиталних објеката за потребе одржавања Зимских олимпијских игара у Сочију.

У фази припрема за Зимску олимпијаду 2014. године, Путеви Ужице су изградили скоро милион квадрата. Међу најзначајнијим објектима је осам хотела за смештај новинара, као и луксузни хотелски комплекс Камелија Swissotel у којем ће током Олимпијаде боравити тим генералног спонзора Кока Кола. Посебно је била успешна реализација зграде Олимпијског Универзитета са хотелима и апартманима које је отворио Председник Владмир Путин. За пројектовање и изградњу овог објекта компанија Путеви Ужице је посебно похваљена. Говори инжењер Владан Стаменић, директор филијале Путева Ужице у Сочију:

- За нас је изградња тог објекта била велики изазов. У том комплексу једна од зграда је здање самог Међународног олимпијског универзитета, док су остале зграде хотели- један од њих је Пулман, категорије 5 звездица, други је Меркјури категорије 4 звездице, док ће у трећем хотелу бити смештени сами студенти и њихови предавачи. На овом објекту ми смо урадили читав посао од темеља и заштите темељне јаме до завршних радова и опремања хотела. На отварању је био председник Русије Владимир Путин, за нас је то представљало велико задовољство и част.

Компанија Путеви је изградила и четири хотела на Красној Пољани- главном скијашком центру олимпијског Сочија.

https://www.facebook.com/branko.vuksanovic.7

Осим хотела, ужичка компанија је изградила и четири моста, на којима стоје таблице са натписом „Путеви Србија 2012“. Господин Стаменић ово комнтарише:

- Тамо се налази Олимпијско село „Роза Хутор“, то је доња база. Кроз њу пролази брза планинска река Мзимта, на којој смо ми изградили 4 моста. Сви мостови су челични, распона су негде око 50-так метара. Два моста су аутомобилска, два су пешачка. Уз посебну сагласност коју смо добили од нашег инвеститора, поставили смо таблице на којим пише да је једна фирма из Србије градила ове мостове.

Обично мостове на руском тржишту раде руске фирме, пошто су они у овој области јаки, поготову када су у питању челични мостови и од њих може доста да се научи.

https://www.facebook.com/branko.vuksanovic.7

Запослени у Путевима су изузетно поносни на велики посао који су урадили у Сочију. Прилика да учествују у изградњи објеката за Зимске олимпијске игре била је јединствен изазов и могућност да покажу све своје квалитете. Из истог разлога је руководство одлучило да у читав посао укључи што је могуће већи број фирми из Србије и са простора бивше Југославије за које су проценили да могу задовољити високе стандарде квалитета- говори господин Стаменић и додаје:

Чак смо нашли и економску рачуницу да увозимо опеку, односно циглу, као и блокове за зидање из Србије. Сарађивали смо са многим фирмама, са неким мање, са неким више успешно. Мислим да смо доказали да и наша тако скромна привреда може да опреми, рецимо, један хотел категорије 5 звездица.

За увоз робе из Србије постоји одређена процедура, као и за робу из било које друге земље. Но, као што знате, ми смо ослобођени царине у РФ, за сву робу која је произведена у Србији. За то је неопходно обезбедити потврду из Првивредне коморе Србије да је роба заиста србска, а да није по среди некакав реекспорт. Након тога је неопходно добити одговарајуће сертификате у РФ. Један од наших основних стимуланса, поред тога што смо желели да помогнемо србској привреди, је и то што смо имали одређену економску рачуницу, јер нисмо плаћали царину. Што се тиче квалитета робе, а то је углавном био намештај, врата и осветљење- нисмо имали никаквих проблема са инвеститорима.

https://www.facebook.com/branko.vuksanovic.7

Сада, када је посао приведен крају, у компанији Путеви са задовољством истичу да је у опремању објеката учествовало преко 30 фирми из Србије и простора бивше Југославије. Наравно, све ово не би било могуће без ангажовања довољног броја квалитетних радника са ових простора.

Посао који су србски грађевинари у сарадњи са партнерима и радницима из Србије и земаља региона урадили у Сочију пружа могућност да наша грађевинска индустрија на делу покаже своју памет и способност у овако значајним пројектима. На признање за квалитет, компанија Путеви је поред врхунски изведених радова и поштовања рокова, узвратила значајним донацијама граду Сочију. Реч је о неколико манастира и цркава као и споменику Архангелу Михаилу у центру Сочија.

Поводом успешног завршетка пројеката везаних за Зимске олимпијске игре, у Руском дому у Београду је 23. јануара отворена изложба „Архитектура Сочија – престонице ЗОИ 2014“. Изложбу је отворио Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, а компанија Путеви Ужице је била почасни гост ове изложбе.

„Захвални смо стручној јавности, у првом реду архитектама окупљеним у удружењу „Синтеза самосталних стваралаца“ који су нашој јавности показали радове руских и србских архитеката чије извођење је променило слику Сочија. Ми смо били почасни гост изложбе као компанија која оставила свој траг у Сочију не само у виду олимпијских објеката и донација, већ и објеката друге намене'' – рекао је тим поводом директор филијале Путева Ужице у Сочију, инж. Владан Стаменић.

За крај додајмо и то да Олимпијски тим Србије путује из Београда за Сочи 3. фебруара у 18:30, чартер летом који је обезбедила компанија Путеви Ужице.

Јована Вукотић,