ЕУ би да укида Републику Српску, а сама слепа па не види да се она распада

03-02-2014 03:02:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Парламентарци у ЕУ су усвојили резолуцију од 116 амандамана у којим се између осталог наводи да је ЕУ привжена сувереној и уједињеној БиХ, односно, другим речима, покренули су иницијативу за укидање овлаштења Републике Српске, односно покренули су процес унитаризације и централизације БиХ.

Преставници Републике Српске су оценили да парламентарци ЕУ живе у илузијама, те да је БиХ неодржива, а да организовање "новог дејтона" и пребацивање надложности из области пољопривреде и образовања на БиХ не може без сагласности Републике Српске.

Предлагач резолуције је посланик и известилац Европског парламента за Републику Српску и Федерацију БиХ Дорис Пак. Она је својим амандманом затражила да се дода то, да је ЕУ снажно посвећена "сувереној и уједињеној БиХ". Марија Корнелисен је поред захтева Дорис Пак, позвала на успостављање министарства пољопривреде на нивоу БиХ, као и развијање јединствених стандарда и наставних програма за целу земљу, што би значило, на пример, да деца не би учила о србским јунацима, србској војсци као и њеним подвизима и много чему другом. Исто је затражио и Јелко Кацин, истакавши да за то постоји хитна потреба.

Амандмане је поднела и Емине Бозкурт, везане за пренос надлежности у образовању на ниво БиХ и позвала на успостављање врховног суда БиХ. Предложила је да се у резолуцији изрази забринутост што је Република Србска у планирању и спровођењу финансијске помоћи ЕУ заузела институционални приступ као форму "одбране" уставних права РС.

Гле чуда, хрватски посланик Никола Вуљанић тражи да се Дејтонски мировни споразум мења, па је самим тим вероватно "заборавио" да је Хрватска напала територију те исте бивше БиХ у марту 1992. године.

Сара Лудфорд и Јелко Кацин такође траже да се донесе нови устав који би утемељио основе функционалне институционалне структуре у земљи. Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић одбацује ове захтеве те је истакла да је децентрализација неминовна:

- БиХ мора да остане високо децентрализована земља и то није никаква препрека европском кретању јер у ЕУ постоји читав низ држава које су различитим степеном децентрализоване. Ако 10% ствари тамо које су они делегирали кроз резолуцију и своје амандмане постане захтев који ћи бити формални захтев, ја онда ценим да се ми онда никада нећемо кретати према ЕУ.

Питали смо војно-политичког аналитичара Гостимира Поповића, шта све стоји иза тога?

- Када говоримо о активностима ЕУ прво морамо да погледамо процес информација и процес доношења одлука на основу тих информација. Овде поједини представници ЕУ који у парламенту имају одређени утицај раде мимо свих теоријских одређења. Тако да се информације праве, информације се уобличавају на једном месту, после тога се шаљу људи на терен који пишу те исте извештаје, наравно уз помоћ Сарајева и посебно уз помоћ муслиманских политичких кругова и онда имамо једну фарсу да се на основу информација са терена доносе неке одлуке. Прво, нико од тих људи не разговара са представницима Републике Српске ни у једној инстанци. Друго, нико од тих људи не зна шта се све дешава на овом простору. Треће нико од тих људи још није написао објективан извештај тако да имамо ситуацију да се на основу лоших извештаја покушавају донети одлуке које могу да буду веома неквалитетне и веома опасне по један народ, овог пута по србски. Када говоримо о ЕУ, то је прилично једна велика бламажа за ЕУ јер једноставно ти посланици који тамо доносе одлуке, их доносе на основу тамо нечега што нема везе са здравим разумом, а камоли са нечим другим. Имајући у виду и то да су они сујетни, неће да се баве малим системима, приме нешто к знању, донесу неке одлуке, а не размишљају о њиховим последицама.

Ти парламентарци ЕУ нису упознати са ситуацијом овде у РС и ФБиХ, нити су икада овде били, ипак повлаче неке потезе који могу доста утицати на Републику Српску, а што би могло довести до извесних проблема овде.

- Морамо поћи од тога да ЕУ има своје известиоце за одређене регионе као и за овај регион. За Републику Српску и Федерацију БиХ је фамозна Дорис Пак која до сада није дала ни припремила нити један тачан извештај о овом простору, што значи да би Република Србска требала у наредном времену, да одмах на писани начин обавести Европски парламент и Европску комисију да се овде ствари дешавају мимо чак и њихових правила јер то после може имати веома тешке последице и може довести у негодну позицију ЕУ, а у опасну позицију Републику Српску. То се не сме прећутати иако смо ми те ствари врло често прећуткивали у РС, међутим у последње време то се све мање прећуткује и све се више чује глас.

Постоји ли евентуална могућност наметања тих одлука и укидање овлаштења Републике Српске?

- Има једна стара изрека: "Сила Бога не моли, а Бог силу не воли", тако да постоји могућност, свашта је од њих за очекивати, поготово од овог фамозног известиоца у лику Дорис Пак. Међутим сва та наметања су прошло време и не могу имати ону тежину коју су имали пре десетак година када се је буквално наметало све, тако да не верујем да ће органи ЕУ посезати за наметањем, али ће посегнути за другим активностима. То су притисци и унутрашња лобирања, контрола медија, утицај на неке политичке кругове и на тај начин ће покушати да остваре циљеве, а то нису циљеви ЕУ него циљеви политичког Сарајева, а и саме Анкаре.

Са друге стране, избори за представинке у Европском парламенту се ближе и биће одржани у мају. Према свим истраживањима, десне и радикалне политичке опције све више добијају на популарности како у Француској, Шпанији, Аустрији, Холандији, Шкотској, Шведској тако и у осталим земљама чланицма ЕУ. Њихови представници се залажу за враћање суверенитета државама према ЕУ, односно укидању овлаштења ЕУ, па све до изласка из ове организације, па чак и отцепљењима неких региона држава ЕУ.

Један од примера је и лидер француског Националног фронта Марин Ле Пен која са шефом холандске Партије слободе Гертом Вилдерсом формира савез евроскептика до избора за Европски парламент, а којем ће се придружи белгијска партија Фламенски интерес и аустријска Партија слободе, те још многе друге.

Како ствари стоје, тенденција раста десних политичких опција и њихов улазак на велика врата у парламент ЕУ указује на то да ће се ЕУ вероватно сама од себе и распасти, па стога ове претње можда не треба за озбиљно ни узимати, али ипак, треба бити опрезан и сваки механизам очувања Републике Српске треба користити, те на овакве нападе страних политичара адекватно и јачом мером одговорити.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_02_03/EU-bi-da-ukida-Republiku-Srpsku-a-sama-slepa-pa-ne-vidi-da-se-ona-raspada/