ЕУ: На предизборном рингу излази тешка категорија

04-02-2014 09:19:02 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ових дана углавном je зaвршено кандидовање водећих кандидата за предстојеће изборе за главни законодавни орган ЕУ у мају од стране највећих европских странака. Они ће претендовати на дужност шефа Европске комисије пошто у новембру ове године истекне мандат њеног актуeлног председника Жозеа Мануела Бароза, као и на друге руководеће дужности у структурама ЕУ.

Нису сви експерти уверени у то да ће прелиминарно представљање будућих „бројева један“ – а ове године ослобађају се дужности председника Европског савета и шефа европске дипломатије – бити довољан стимуланс за пораст активности бирача на предстојећим изборима. А међу кандидатима су прилично познате личности. На пример, актуални шеф Европског парламента социјал-демократа Мартин Шулц, о чијем кандидовању је саопштено раније. У фебруару ове године његова кандидатура треба да буде утврђена на конгресу представника европских социјалистичких странака.

А ових дана, како је саопштио немачки WeltamSonntag, позивајући се на дипломатске кругове у Бриселу и Берлину, главног кандидата одредили су демохришћани у лику Европске народне партије. Како се очекује, на конгресу ЕНП у ирском Даблину 6. марта као број један биће наведен бивши премијер Луксембурга и дугогодишњи шеф Еврогрупе Жан-Клод Јункер. Како подвлачи аустријски Дер Штандард, у прилиг његовој кандидатури говори политичко искуство, широка популарност на европској сцени, знање немачког, француског и енглеског и што је доста важно, подршка од стране великог дела европских посланика.

Прошле суботе, по саопштењима медија, свог водећег кандидата је именовала и трећа по бројности партија Европе – Алијанса либерала и демократа. То је постао такође ништа мање познат европски политичар – белгијски бивши премијер Ги Верхофстадт, присталица претварања ЕУ у европску суперсилу.

Али данас перспективе наведених кандидатура су још сасвим нејасне, сматра водећи експерт Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин.

- За сада су то у значајној мери шпекулације. Много ће се овде решавати ипак већ после избора. Ми смо више пута посматрали ЕУ када су разматрана презимена људи који би могли да се појаве на неким дужностима, а затим, у току закулисних преговора, тамо су се нашла потпуно друга лица.

Нејасност, по речима Уткина, уноси и раст утицаја евроскептика. На то је скренуо пажњу такође директор програма Будућност Европе у немачком Фонду Бертелман Јоахим Фриц-Ванаме.

- Европски парламент који имамо вероватно ће бити подвргнут јаком утицају евроскептика, антиевропљана и осталих популиста. То ће учинити формирање већине за изборе шефа Европске комисије и утврђивање њеног састава много сложенијим него што је било до сада.

Између осталог, по једном од последњих анкетирања о којима су саопштили медији, евроскептици могу да заузму у Европарламенту до 27% фотеља. Тешко да треба коментарисати значај ове цифре.

Олег Севергин,