Бернанке отишао - тешко осећање остало

04-02-2014 08:28:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Догађај овог месеца за финансијска тржишта. Шеф Федералног резервног система САД Бен Бернанке је поднео оставку. Од 1. фебруара је његов положај заузела Џанет Јелен. Она ће бити прва жена на челу ФРС током његовог 100-годишњег историјата. За опроштај је Бен Бернанке додао кап жучи за тржишта у развоју.

Бену Бернанкеу је истекао рок пуномоћја. Он напушта положај шефа ФРС САД, који је заузимао од 2006. године. За ФРС, другим речима, Централну банку САД, то није био добар период. Годину дана после његовог именовања је земљу захватила ипотекарска криза, која се претворила у финансијску, те се проширила по читавом свету. Економисти су чак назвали овај период Великом рецесијом. У јесен 2007. године Бернанке је одлучио да почне постепено смањење стопе рефинансирања. За годину дана се она смањила за 5 одсто на минималних 0-0,25 одсто. Међутим, ни то није било довољно, - каже водећи стручњак за економију независне организације у сфери међународних веза САД Роберт Кан.

- Ниска инфлација је сачувана чак и са нултим стопама. Потребно је било допунско слабљење кредитно-новчане политике. Међутим, Бернанке није имао за то инструменте. Он није могао да смањи стопе на негативне показатеље. Шта је он учинио? Он је почео да спроводи идеју оног, што данас знамо као програм квантитативног ублаживања.

Низ програма квантитативног ублаживања је почео да се остварује од почетка 2009. године. Он предвиђа куповину обвезница од финансијског сегмента и улагање допунских трилиона долара у економију. Шеф аналитичког оделења управне компаније Руски стандард Сергеј Суверов сматра да су захваљујући таковом решењу САД успеле да савладају гора испољавања кризе.

- Када сагледамо последње макроекономске оријентире америчке економије, видићемо да се раст бруто-домаћег производа убрзао, те је незапосљеност почела да се смањује. У принципу се и кредитовање одвија бржим темпом него раније. Нису настали неки опасни мехури ни у сфери некретнина, ни на тржишту ефеката. Иначе, америчке деонице нису јефтине, али нису ни безгранично скупе. Односно, делатност ФРС није водила мехурима, а истовремено стабилизовала макроекономске показатеље САД.

У децембру 2013. године је почела обустава програма квантитативног ублаживања. Онда је економија САД дала знаке обнављања. Била је донета одлука о смањењу месечних куповина у износу 10 млрд долара. То значи да се епоха јефтиног новца завршава. Раније су инвеститори могли да ризикују, те улажу у учинковите активе на тржиштима у развоју, данас они очекују раст стопа у САД-ама. Дошло је време да се промени тактика игре. Новац из таквих земаља као што су, например, Турска и Аргентина ће отићи да би касније био уложен у америчку економију.

Олег Обухов,