Олимпијада у Сочију већ поставља рекорде

04-02-2014 09:37:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Олимпјада 2014. још није стигла ни да почне, а већ поставља рекорде. Игре у Сочију добиле су невиђену подршку од стране спонзора, маркетиншких партнера, власника лиценци и снабдевача. Укупна сума уговора је достигла око милијарду и по долара. То је највиши резултат не само у историји зимских, већ и летњих Игара.

Сочи прима прве олимпијске репрезентације. У олимпијским селима Прибережна и Горна започеле су церемоније поздрављања репрезентација учесница. Спортистима и гостима поклањају главни сувенир актуалних Игара – штрикане олимпијске рукавице и један од симбола Русије – матрјошку. Укупно учесници и гости зимских Игара могу да купе око 5000 врста сувенира са олимпијском симболиком – од спортске одеће до монета, марака, плишаних играчака, чак предмета за кућне љубимце. Маркетиншки програм, по оценама стручњака, донеће Олимпијади више од 500 милиона долара. Рекорд продаје већ су обориле плишане играчке маскоте Игара. Продато их је преко 3,5 милиона комада. За време одржавања Игара потенцијални купци лиценциране продукције Сочи-2014. свакодневно ће бити преко 75 хиљада навијача, око 5000 спортиста, као и 12 хиљада новинара и 25 хиљада волонтера. Укупно организациони комитет Олимпијаде потписао је маркетиншке уговоре са 10 међународних корпорација – партнерима Међународног олимпијског комитета, као и са 8 националних партнера. На пример, летња Олимпијада у Лондону 2012. националних партнера је имала мање – седам, без обзира на то што се летње Игре сматрају атрактивнијим за рекламу. Актуалну еуфорију руских и страни партнера заменик главног уредника листа Росијска газета Николај Долгополов објашњава потпуном уникалношћу олимпијаде у Сочију.

- То је прва Олимпијада која се одвија на потпуно необичној географској територији: доле је море, а горе мраз, температура минус десет степени. Први у свету експеримент одржавања зимских Олимпијских игара у суптропском појасу, наравно, привлачи рекламодавце. Постоји и још један важам моменат. Ако су раније на зимске Олимпијске игре долазили спортисти улагном из северних земаља, у последње време зимска Олимпијада обухвата све више учесника са свих континената. На пример, у актуалним Играма учествују африканци, Бразилци, Филинци. То такође привлачи рекламодавце, пошто они могу да упознају са својом продукцијом и брендовима госте олимпијаде из читавог света.

Рекламни уговори светских ТВ компанија за време преноса зимских Игара у Сочију такође обарају рекорде. Једна од највећих – америчка Ен-Би-Си, на данашњи дан је склопила рекламне уговоре у вредности од 800 милиона долара, пробивши претходни светски рекорд зимских Игара у Ванкуверу 2010. Укљученост компанија у такав велики догађај као што је Олимпијада има дуговоремени позитивни имиџ ефекат, истичу експерти. Пет олимпијских прстенова – један је од најпрепознатљивијих брендова у свету, то је гаранција квалитета. Позитиван однос према Олимпијади на крају ће се пренети и на бренд, што ће се одразити на увећање продаје после Игара. партнери Сочија-2014. добили су додатне могућности за развој бизниса, рекао је спортски маркетолог Андреј Малигин.

- Олимпијске игре су несумњиво тренд број један у спорту и не чуди што велике компаније по мени врло добро реализују могућност још једном да подсете на себе. Погледајте како активно користи свој спонзорски статус свако од партнера Олимпијаде. то говори о томе да су за компанију Игре добар повод да се успостави тешња комуникација са својим клијентима. На пример, Сбербанк врло добро спроводи кампању, подвлачећи своју јединствену улогу. Он је избацио огроман број рекламних продуката.

Да истакнемо да је олимпијски рекорд поставио и спортски програм Игара у Сочију по укупном броју такмичења, као и по броју нових спортова. На крају је укупан број достигао 98. То је 12 више него на претходним Играма у Ванкуверу 2010. године.

Лада Коротун,