Страни капитал напушта тржишта у развоју

04-02-2014 11:04:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У економији је означена тенденција смањења прилива страног капитала у земље у развоју. Ако тако крене даље, онда многе од њих једноставно неће имати од чега да се развијају: неће бити пара за реализацију нових пројеката, биће замрзнути већ постојећи. Посебну опасност експерти виде за земље које највише зависе од страних инвеститора. У зони ризика су Турска, Бразил, Индонезија, ЈАР и Индија – аналитичари Морган Стенли су чак увели за њих термин „крхка петорка“. Њихов дефицит рачуна текућих операција, спољни дуг, ниво инфлације су такви да је довољни мали подстицај да се економија растури као кула од карата.

У принципу ове земље су већ осетиле негатинни утицај смањења прилива страног капитала и почеле да траже друге путеве финансирања дефицита државног буџета и трговинског баланса.

Ако мере буду предузете у комплексу и брзо, резултат ће се испољити већ наредних месеци. И тада још до краја године прилив капитала може да се прошири, сматра директор аналитичког одељења Инвеструге Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

- Инвеститори не да немају новца: новац се више него довољно нагомилао на балансима компанија у читавом свету. Они не знају где да га инвестирају. Једноставно нема развоја, нема сигурности да ће новац уложен данас донети профит за две-три године. На дуг период приватни инвеститори не желе да инвестирју. Зато што они желе да виде резултат за свог живота. Дуготрајнији пројекти су већ државна улагања.

Фактор ризика за инвеститоре је и политичка нестабилност - то су посебно оштро осетили на себи у последње време Украјина и Тајланд. Страни бизнисмени желе да буду сигурни да ће локално законодавство штитити њихове финансијске интресе у сваком случају.

У вези са тим експерти препоручују Русији да активизира напоре на побољшању бизнис-климе. Без обзира на то што Русија сада не осећа тешкоће око прилива капитала инвеститора и чак по резултатима 2013. године заузела је треће место у светском рејтингу по обиму страних улагања, треба се потрудити да се заинтересују инвеститори убудуће, сматра дикретор групе финансијских компанија АЛОР Сергеј Хестанов.

- Увећање прилива страних инвестиција у многоме ће одређивати два фактора. Као прво, коњуктурна цена основних предмета руског извоза, као друго бизнис-клима унутар земље. Русија не може да утиче на светске цене, а да се позабави побољшањем бизнис-климе не само да може, већ и мора. Према резултатима прошле године Русија је успела мало да напредује у рејтингу агенције Блумберг. Али задатак је скок земље у рејтингу Светске банке Дуинг Бизнис, што остаје на дневном реду. Ако се кретање Русије у страну смањења бирократских баријера, смањења административних ограничења настави, није искључено да ова позитивна тенденција прираштаја страних инвестиција остане и у 2014. години.

Наталија Коваљенко,