Руски произвођачи оружја диверзификују извоз у Јужној Азији

05-02-2014 09:47:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Размере руско-индијске сарадње у области војно-техничке сарадње данас никог више не чуде. А саопштење о послу између Москве и Даке било је права сензација. Договори постигнути у току посете премијера Шеиха Хасинија Вазеда Москви у јануару 2013. године материјализовани су у споразум о испоруци 24 школско-борбена авиона Јак-130 Бангладешу.

Према подацима информисаних извора, куповина руских Јакова је изведена на рачун кредита од милијарду долара који је Русија дала Бангладешу пре тачно годину дана. Тако је Москва показала тежњу да стимулише интересовање за руско оружје и потражњу за њим у земљама Јужне Азије.

Куповина руских Јакова може да буде за Бангладеш одлучујући корак, који ће омогућити тој јужноазијској држави убудуће да обнови своје ратно ваздухопловство јер на авионима датог типа могу да се школују пилоти и да се воде борбена дејства.

Овом куповином Дака не само да затвара за дуго своју потребу за школско-борбеним авионима. Узимајући у обзир да на Јаку-130 може да се учи како да се управља ловцима разних генерација, ово искуство ће вероватно бити тражено. Наредних година бангладешски војници ће моћи да купе партију МиГ-ова или других ловаца руске производње. То ће им омогућити да убудуће опреме своје оружане снаге тешким ловцима и да примењују вештине стечене у току експлоатације авиона Јак-130.

Није случајно што руски извори који раде у систему војно-техничке сарадње називају издвајање кредита од једне милијарде Бангладешу геополитичким гестом. Гестом који је показао занитересованост у популаризацији руског оружја на тржишту Јужне Азије. Узимајући у обзир да осим Јакова Бангалдеш већ данас испољава интересовање за другу руску технику – хеликоптере Ми-171 и Ми-17В5, оклопне транспортере БТР-80, тенкове Т-72, као и ловце Су-27, Су-30МК2 и Миг-29СМТ, тржиште ове земље може да постане за Москву врло перспективно.

Врло је симболично што се вест о великом оружаном уговору са Даком појавила у контексту саопштења о томе да је 2013. година била за руске извознике оружја врло успешна. Прошле године Рособоронекспорт је успоставио рекорд, испоручивши наручиоцима у 60 земаља наоружања и војне технике у вредности од преко 13 милијарди долара. У једном од недавних интервјуа генерални директор Рособоронекспорта Анатолиј Исајкин је изјавио да намерава да ради на томе да и надаље Русија очува друго после САД место у области испоруке наоружања.

У Азији основни увозници руског наоружања и војне технике за сада остају Индија, Кина, Вијетнам, као и Индонезија и Малезија. Ипак није тајна да има и других држава које би веома желеле да имају руско оружје, али по појединим економским или геополитичким разлозима за сада га немају. Тако да потенцијал проширивања руског извоза још није ни из далека исцрпљен.

Не сме се занемарити то што водећи руски партнер у области војно-техничке сарадње у Јужној Азији, Индија, демонстрира тежњу диверзификације извора оружаних испорука. Упорни позиви да се индијска армија опреми француским, америчким и другим обрасцима борбене технике чују се у контексту обраћања владе Манмохана Сингха војсци да се штедљивије троше средства и да се испољава све већа селективност.

У последње време у индијској штампи су почеле да се појављују публикације чији смисао се своди на то да је златни век сарадње одбрамбених ресора две земље прошао. Ипак пример истог тог Бангладеша сведочи да је потражња за руским наоружањем у Јужној Азији и даље висока.

Сергеј Томин,