Корупција по евростандардима

05-02-2014 10:08:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Размере проблема у Европи просто зачуђују – тако је окаректерисала стање ствари у борби против корупције европски комесар за унуташње послове, представница Шведске Сесилија Малмстром у чланку који се појавио у шведском листу Гетеборгс Постен.

Европска комисија је ужаснута – понавља за њом Интернет портал Еуроњуз, описујући извештај о стању борбе против корупције у земљама јединствене Европе. То је први документ на сличну тему који је припремио највиши орган извршне власти – Европска комисија. И представила га је наредног дана после изласка чланка сама госпођа Малмстром. Подаци наведени у чланку и реферату у ствари могу да изазову мал те не шок код обичног европског пореског обвезника. Корупција, долазе до неутешног закључка аутори реферата, постоји у свих 28 земаља чланица ЕУ, истина у разној мери. Али слободних зона од ове појаве у ЕУ нема. Сумарна штета која се наноси економији јединственој Европи или другим корупционим пословима, износи, по прорачунима комисије, 120 милијарди евра годишње.

Овде, између осталог, треба се одмах оградити. Према подацима европске антикорупционе агенције OLAF, на коју се позива низ медија, земље ЕУ годишње губе од корупције 323 милијарде евра, што износи скоро једну трећину седмогодишњег буџета ЕУ за 2014-2020. годину. Између осталог, сама Европска комисија која је навела цифру од 120 милијарди евра, признаје да је у пракси штета много већа.

Разуме се, констатују експерти европске комисије, ниво корупције у земљама ЕУ је неједнак. Скоро сви анктетирани бизнисмени у Грчкој, Италији и Шпанији сматрају дату појаву код себе масовном. Највећу забринутост Европске комисија изазива ситуација у Бугарској и Румунији. Између осталог, како истичу европски медији, корупциона болест не штеди ни угледне чланове главног евроклуба Европе. Новинари подсећају између осталог на милионе фунти које је потрошио британски министар одбране за компјутерски програм који не ради, на мито немачких бизнисмена грчким чиновницима за уговоре о куповини оружја, на избегавање бившег министра за послове буџета Француске Жерома Кајузака да плати порез и на друге чињенице.

Како је истакла Сесилија Малмстром, у многим земљама Европе постоје адекватни закони борбе против корупције, али они се не примењују увек и свугде. А понекад нема ни политичке воље за њихово претварање у живот. У датој фази, по речима европског комесара, не предлаже се доношење неких санкција или пооштравања законодавства. Наредни корак ће бити почетак дијалог аса владама и парламентима земаља ЕУ, као и са Европским парламентом по питању борбе против корупције. Други реферат о датом проблему планиран је за представљање за 2 године.

На крају једна нијанса. Говорећи о корупцији, европски експерти често помињу Русију. Професор Високе школе економије Иван Родионов по датом питању је врло категоричан.

- За мене, на пример, оптужбе на рачун Русије за корупцију потпуно ништа не значе. Корупција је отприлике иста у свим земљама. Например, добро сам познавао поштованог директора једне немачке фабрике. Он је служио казну затвора зато што је давао новац за предизборну кампању. То је такође корупција. Тако да за мене у извештају Европске комисије нема ништа ново.

Осим економске штете, рекла је у свом излагању Сесилија Малмстром, корупција поткопава поверење грађана према демократским институцијама власти. Уочи избора за Европарламент то звучи посебно актуално.

Олег Севергин,