Велика политика: „естроген“ против „тестостерона“

05-02-2014 10:24:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После недавне Минхенске конференције о безбедности, најтиражнија фотографија на Интернету је снимак четири министра одбране севера Европе. Све жене. И Шведске, и Холандије, и Норвешке, и Немачке – све саме даме.

Женска офанзива у велику „мушку“ политику није започела јуче. Министарства одбране даме нису заузеле пре месец или годину дана. У Европи прва је то учинила Елизабет Рен. Она је командовала финском армијом од 1990. до 1995. године и затим је постала помоћник генералног секретара УН. Између осталог, говори се да ће после 2017. године бити срушен и мушки монопол на дужност шефа УН. На место Корејца Бан Ки Муна (2017. истиче његов мандат) може да дође бивши премијер Новог Зеланда, а сада директор Програма за развој УН Хелен Кларк. Ако њену кандидатуру, наравно, одобри свих 5 сталних чланова СБ.

У последњих 15 година, у крајњој линији у земљама у развоју, разлика у социјалном положају, зарадама, запослености између мушкараца и жена, наравно, смањила се, каже бивши шеф Амнести Интернешнл, експерт УН за проблеме жена доктор Ајрин Кан. Али свет је све једно далек од полне једнакости.

- Само 2% водећих светских компанија са списка часописа Форчун – Форчун 100 предводе мушкарци. У глобалним размерама на удео жена отпада само 7% места у руководећим органима водећих компанија.

Минхенска фотографија је доспела на Интернет захваљујући министру одбране Холандије Жанин Хенис-Пласшерт. До прошле године, између осталог, она је била најмлађа у четворци. Док је није померила министар одбране Норвешке Ине Ериксен-Сјорејде. Она има 37 година. Из читавог квартета само Норвежанка и њена скандинавска „сестра“ – министар одбране Шведске Карин Енстром, имају везе са оним чиме руководе. Ериксен-Сјорејде је капетан Службе обалске страже Норвешке. Карин Енстром је завршила Краљевску војну академију и има звање капетана Корпуса поморског десанта Шведске. Прва у историји министар одбране Немачке Урсула фон дер Лајен (од децембра прошле године) пре него што је почела да се бави политиком радила је као лекар асистент на гинеколошком одељењу универзитетске клинике у Хановеру. Али све ове даме министри одбране врло су ратоборне и ни једна не крије своје године.

Осим поменуте Финкиње војним ресорима су руководиле даме у Француској, Шпанији, Литванији, Летонији. У Чешкој 2007-2009. године војно кормило чврсто је држала у рукама Власта Парканова, раније џез певачица. Чак у Јапану 2007. године самураје је истиснула 54-годишња Јурико Коике, бивша популарна водитељка.

Латинску Америку је крајем прошле године запљуснула ера естрогена. Тамо су правим мачо момцима почеле да командују њихове ватрене другарице: у Аргентини, Чилеу, Уругвају, Колумбији, Еквадору. Такву масовну промену пола у војним врховима латиноамерички аналитичари објашњавају просто. На континету је било превише диктатора и председници су престали да верују мушкарцима са еполетама изнад пуковника. Превише много је од њих испадало завереника.

Бивши председник Чилеа, а сада извршни директор организације Жене УН Мишел Бачелет је уверена да је дошло време да се уводе женске квоте приликом пријема на посао, на изборима за парламент или приликом формирања кабинета.

Уз сав привид обухвата мушких позиција фронтално и са крила, велика политика је врло далека од једнакости полова. Према последњим подацима УН, само 10% земаља (од 192 чланице УН) има за шефове држава или влада жене. Свега у 28 земаља оне чине 30% посланика у парламенту. Највише је жена у парламентима скандинавских земаља и Кубе (40-45%). У Русији на жене отпада око 11% законодаваца, у САД – 17%. Првенство по броју жена на министарским дужностима припада Финској – тамо 63% кабинета министара чине жене. У Норвешкој и Шпанији даме држе скоро половину министарских портфеља.

Андреј Федјашин,