Шанса за српске скијаше у Сочију

05-02-2014 09:43:06 | | Глас Русије, фото: oks.org.rs/ vostok.rs |


На Олимпијади у Сочију Србију ће представљати 8 спортиста у 5 дисциплина. 3. фебруара они су полетети на одредиште, али пре тога су говорили за Глас Русије о пауновом перју, амбицијама специјалаца, и, наравно, својим очекивањима од главног спортског празника 2014. године.

За победницу многобројних такмичења у БиХ и Србији Ивану Ковачевић руска олимпијада је прва. О својим циљевима скијашица говори скромно – постићи максималан резултат.

- Имам лепо мишљење о Русији. Једва чекам да дођем тамо и надам се да је све спремно и да ће бити веома узбудљиво.

Од три компоненте слогана актуалне олимпијаде („Вреле, зимске, твоје“) Ивани се највише допада друга. Никако без зиме, истиче она.

Омиљена лектира скијашице су Знакови поред пута југословенског Нобеловца Иве Андрића, књига која говори и о томе како је трновит пут стваралаштва. Према Иваниним речима, ово дело јој је у многоме помогло, зато што је спорт такође стваралаштво којем се она приближила захваљујући породици:

- Мој тата је тренирао репрезентацију БиХ. Ту сам тренирала. Онда сам добила позив за репрезентацију Србије. Тренер Тихомир Милосављевић и такмичар Миланко Петровић су ми помогли тако што сам ишла с њима на припреме, што сам одрадила како треба и остварила норму за Олимпијаду. Наравно, захваљујем Олимпијском комитету који ми је помогао и који је веровао да могу направити то. Најбитније у скијању је да сте самоуверен, да се не предајете. Само тренинг, тренинг и онда успех на крају.

Ивани је још рано да размишља шта ће бити после спорта, између осталог планови постоје: „моја највећа жеља је да се упишем на војну академију и да радим као специјалац“. На претпоставку да ће јој скије одлично помоћи у случају неке операције у тешко доступним планинским регионима, Ивана одговара:

- Наравно да ће бити од користи пошто знам и око пуцања. Ја сам се бавила бијатлоном пре овога. Онда сам пре две године почела само трчањем да се бавим.

Носилац заставе српске репрезентације Миланко Петровић за време Олимпијаде у Сочију ризикује да пусти подугачку браду. Ради се о томе што се спортиста принципијално не брије пред старт, а земљу представља у две дисциплине одједном – скијању и бијатлону. Шалу на страну, Миланко је једна од главних нада тима. Као прво, искуство учешћа у олимпијским играма већ има (Ванкувер-2010). Као друго, Петровић је победник последње Унивезијаде у Трентину, он је донео земљи прве у историји бодове у светском купу. У слогану олимпијаде у Сочију највише му се такође допада реч „зимске“.

- Сама инфраструктура Сочија и село и стаза и све око стазе, мислим да је до сада на најбољем нивоу. Ја стварно волим Русију као земљу и драго ми је што су сад Олимпијске игре у Сочију. Прошле године на Светском Купу сам имао прилике да видим и стазу и село где ћемо сада бити смештени. Наравно, није било до краја завршено, али је било и тада више него фантастично. Што се резултата који очекујем, топ-30 је, да кажем, за мене успех. Уз мало среће може бити и топ-10 или чак до медаље.

Пре него што је постао „скијаш који пуца“, Миланко се опробао у многим видовима спрота. Зашто се зауставио на бијатлону, објашњава овако:

- Бијатлон је једноставно доста занимљив спорт. Ја волим што је тежи спорт. И, наравно, појединачан је. Можеш да се докажеш колико ти вредиш, а не зависиш од других.

Руски коментатор Дмитриј Губернијев је једном приметио: не треба се надати да ће доћи ванземаљци и одузети Бјорндалену скије. У том смислу што Норвежанин већ коју Олимпијаду заредом остаје један од најопаснијих супарника за руске бијатлонце. А како оцењује њихову спремност Миланко Петровић и да ли је Србин спреман да се бори са њима?

- Мислим да ће Руси бити у топ-форми у Сочију, и бар од њих двојице-тројице, тачније од Шипулина, Гараничева и Малишко очекујем да ће доћи чак и до златних медаља. Да ли сам њима конкурент?.. Гледајући на светске купове, наравно, уз мало среће може без икаквих проблема. Сама физичка спремност је ту негде близу, али, једноставно, пуцање... све зависи од дана, како се осећате и свега осталог.

Алпска скијашица Невена Игњатовић, девојка са пауновим пером на униформи, у Сочију не може да покаже своју маскоту и уједно симбол спонзора, пошто је опрема на Олимпијади за све иста. Између осталог, она је обећала да ће узети право перо, ипак је "паун јединствена птица и показује своју лепоту само у посебним случајевима". Невенину спортску лепоту публика је видела на последњој Универзијади која је за њу постала златна. Њени прорачуни за Олимпијаду су карактеристични за вид спорта који представља: захваљујући успешном спусту попети се што је могуће више, пожељно међу првих 30.

- Неки пријатељи су путовали у Сочи туристички. Знам да ће Олимпијске игре бити организоване на врхунском нивоу, да је пуно новца уложено. Очекујем стварно спектакл. Очекујем и добру организацију и добро дружење.

У слогану олимпијаде Невени је симпатично све. Између осталог...

- Вреле ми некако не иде баш уз зиму, али опет ословљава неку моћ, пошто ватра је победник, јака је, асоцира ме на црвену боју, а црвена боја је радост. Тако да и ту има неке логике. Али можда је то „твоје“. Зато што су Олимпијске игре посебне и нас не иде пуно, тако да сам стварно поносна што сам део тима који ће ићи у Сочи.

Невени је врло драго да чује да мада је руска репрезентација на Олимпијади најбројнија, има за кога да се навија, подршке од руских поклоника спорта вероватно ће бити довољно и за Србе.

- Како кажу, да су Руси и Срби браћа, ја се надам да ће тако и бити, да ће се навијати и за мене. Наравно да подршка значи у сваком смислу, поготово од домаћина. Једва чекам да то видим. У сваком случају, дефинитивно да ће ми то значити. Чула сам у последње време да су многе претње стигле разним олимпијским комитетима, али не размишљам пуно о томе. Не плашим се тога. Пре свега идем тамо ради такмичења.

Србија је одлучна да, како је недавно рекао министар спорта ове земље Вања Удовичић, унесе себе на мапу зимских видова спорта. Олимпијске игре у Сочију су добра могућност да се то учини.

Тимур Блохин,