САД се плаше космичких туриста из Кине

06-02-2014 10:46:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Космичке туристе из Кине америчка компанија Virgin Galactic прогласила је за потенцијалне шпијуне. Они неће моћи да купе карту за њен космички брод SpaceShipTwo. Ово је изјавила компанија, признавши да ће међу богатим Кинезима бити доста заинтересованих да плате за путовање у космос 260 хиљада долара.

Компанија се плаши да путници из Кине могу да шпијунирају у корист родне државе, украду технологије и искористе их у своје сврхе. Колико су високи ризици од цурења информација са америчког брода SpaceShipTwo у Кину? Према мишљењу руководиоца Центра за друштвено-политичика истраживања Владимира Јевсејева:

- Ако човек има специјалну припрему, он, наравно, може да добије додатну информацију. Он може да је сними у броду помоћу неког носача, добије доступ комерцијалним информацијама. У бојазнима постоји извесни резон, зато што се туриста у космосу не може изоловати, не мислим да ће се поред њега неко све време налазити. Тачније он може да добије чак индиректну информацију која може да се употреби у интересима шпијунаже. Зато не бих искључио могућност покушаја такве врсте.

Међутим, очигледно пристрасност компаније Virgin Galactic према могућим космичким туристима из Кине у многоме се објашњава стереотипима насталим још 80-их и 90-их година прошлог века, сматра Владимир Јевсејев.

- Кина је у свету виђена као држава која се бави индустријском шпијунажом. И са ове тачке гледишта сасвим су јасне бојазни комерцијалних структура за неприкосновеност својих информација. Такав имиџ државе вероватно ће стварати додатне препреке Кини. Временом таквих препрека ће бити више. Али у датом случају имам помешана осећања. Кина већ у космосу толико много свега зна да јој можда то није ни потребно. Зато што Кина може сама да избаци космонаута у орбиту, има сопствену космичку станицу, програм истраживања Месеца. У целини Кина је сама себи довољна у тој сфери. Она не треба никог да шаље космичким бродом у космос, ако је потребно, сама ће одвести своје туристе тамо.

Космички брод SpaceShipTwo опремљен је моторима и другим технологијама разрађеним у САД. Оне могу да буду искориштене у војним програмима Пентагона. А то значи, према америчком законодавству, доступ објектима такве врсте грађанима Кине је забрањен. Норма је уведена још у време хладног рата. Данас она важи и за грађане Ирана и Северне Кореје. Према мишљењу Владимира Јевсејева, ова тачка у најмању руку у скорије време неће бити ревидирана.

- Сви схватају да Кина прави своје противсателитске системе против САД. При томе могу да буду упоребљени разни системи – како копненог базирања, тако и космичког. Између осталог путем израде микросателита који могу да окруже велики сателит САД и да га у суштини омету. У сваком случају, додатна информација о космичким програмима САД, посебно војним космичким програмима, олакшаће Кини блокирање такве врсте сателита у случају потребе. Зато ће такав захтев у законодавству САД који постоји не само у погледу Кине, бити очигледно пооштрен.

Међутим нејасно је како у таквом случају САД рачунају да успоставе сарадњу са Кином у космичкој области. Иницијативе такве врсте америчка страна износи редовно у последње две године. Али Американци изгледа прибегавају лукавости када пружају Кини руку. Виртуални скандал око потенцијалног кинеског туристе један је од примера. Претходни се разбуктао прошле јесени. Космичка агенција САД (НАСА) одбила је свим кинеским научницима који су предали пријаве за учешће у међународној конференцији Кеплер. Она је мотивисала одбијање интересима националне безбедности. Међутим тема научне конференције биле су екзопланете. Оне се налазе хиљадама милијарди километара од Земље и немају никакве везе са војним тајнама и националном безбедности САД.

Наталија Кашо,