Француска: Одустати од Оланда како би се сачувала породица

06-02-2014 09:34:23 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Само што је председник Француске Франсоа Оланд наредио да се одложи за наредну годину усвајање спорног закона о породици, одмах је избио нови скандал на породичном фронту. Он ће бити озбиљнији од растанка са невенчаном женом Валери Тријервелер. На Оланда су се сада наљутили чланови његове „политичке породице“ социјалиста и зелених. Они га оптужују да је мекушац и да је капитулирао под притиском улице, конзервативаца и непријатеља социјалног прогреса. Чују се чак такве речи као издаја и подлост. Са таквом критиком у сопственим редовима у политици се обично не живи дуго.

Без притиска улице Оландова одлука ситурно није могла да буде донета. Чаk министар за права жена у његовој влади Наџат Вало-Белкасем је изјавила данас у новинама да је одлагање резултат хистерије подигнуте око закона. Између осталог он предлаже да се правно пропише вештачка оплодња и сурогатно материнство за хомосексуалне бракове. А у школама да се говори о одсуству разлика између дечака и девојчица.

Другог фебруара са протестима против такве једнакости на улице Париза и Лиона изашло је више од пола милиона Француза. Манифестације су директан наставак протеста против легализације хомосексуалних бракова од стране Оландовог кабинета прошлог лета. Тада су присталице традиционалних породичних вредности извеле на улице Париза око милион људи.

- Ми нисмо никакви радикали ни ултраши, већ обични Французи са својом мишљењем које такође треба да буде саслушано, каже новинарка, политичар и сатиричар Фрижид Баржо. Нови закон је опасан по томе што њиме покушавају да разоре сам правни појам мајка и отац, каже Баржо.

Ми смо група различитих људи који су решили да се обрате Французима. Решили смо да спроведемо сасвим организоване и мирне демонстрације. Никакве везе са екстремистичким организацијама немамо. Нисмо конзервативци и нисмо екстремисти. Ми се залажемо за заштиту живота.

Нови закон о породици на Оландов начин има врло компликовану судбину. прво је председник планирао да га провуче кроз парламент још 2013. године. Затим због протеста породичног блока одлагали су га до децембра, затим до пролећа 2014. и сада до 2015. године. Како је било објављено „ради дораде и усаглашавања“.

У ствари, тврди лист, Оланд се плаши да на предстојећим локалним изборима у априлу и изборима за Европски парламент у мају његове присталице ће бити једноставно истеране из општина. А Европском парламенту већ пророкују озбиљну поправку. Оландови рејтинзи су се спустили до невиђено ниског нивоа. И вуку за собом рејтинге Социјалистичке партије. Присталице традиционалних породичних вреднсоти чије кретање јача, већ су почели да траже импичмент председника социјалисте.

Треба рећи да Француска није прва земља Европе где су законом признати хомосексуални бракови. Они су законодавно потврђени у Шпанији, Белгији, Холандији, Португала, Шведској, Норвешкој и Исланду. Али за разлику од ових земаља, где бракови могу после венчања да се региструју у цркви и сматрају се правно законитим, у Француској је обавезан акт грађанске регистрације у општинама. У Шпанији и Португалу, истичу медији, људи који се залажу против хомосексуалних бракова могу једноставно да се венчају у цркви. И да се задовоље тиме што њихова свадба нема ништа заједничко са грађанском регистрацијом коју је држава организовала за хомосексуалце.

Андреј Федјашин,