Председник Путин: Русија спремна за одржавање Олимпијаде у Сочију

06-02-2014 12:48:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је спремна за одржавње Олимпијаде у Сочију. Ово је изјавио Владимир Путин за време обиласка Олимпијског села. Шеф државе упознао се са условима одмора и тренинга спортиста и, пожелевши им срећу, расположио руску репрезентацију за победу.

Над Олимпијским селом виори се руска тробојка. То значи да су спортисти руске репрезентације допутовали у Сочи. На церемонији подизања заставе присуствовао је Владимир Путин, градоначелник Олимпијског села Јелена Исимбајева и министар спорта Виталиј Мутко. Шеф државе обратио се спортистима речима подршке. Председник је изјавио да сматра руску репрезентацију перспективном и мотивисао је учеснике такмичења за победу у поштеној борби.

- Сви погледи наших навијача, а има их на стотине хиљада, милиони, најпажљивије ће пратити сваки ваш наступ. Сви рачунамо и надамо се у вас. Имамо млад, врло перспективан тим. И не сумњам да ћете учинити све за то да постигнете победу. Најважнија је поштена, отоврена, храбра борба. И знам да сте на то способни. Постићи ћете најбоље резултате у својој спортској каријери и веома бих хтео да сами добијете од овог сложеног, одговорног рада задовољство, како бисте били срећни резултатима оног што урадите.

Председник је рекао спортистима да се изградња олимпијских објеката водила у сложеним условима. Али без обзира на све тешкоће, Русија је спремна за одржавање Зимских Игара у Сочију:

- То је највећа градња у свету, практично од нуле. На голом пољу лакше је градити, а у планинама врло сложено. Били су подигнути од нуле савремени, високотехнолошки спортски објекти, направљена су два кластера за живот спортиста: овде, у Имеретинској долини, поред мора, и у планинама. То је све учињено, Русија је спремна за одржавање Игара.

Градоначелник Олимпијског села, позната руска спортисткиња у скоку са мотком Јелена Исмибајева је показала Владимиру Путину где ће се одмарати и тренирати учесници Игара. Појава Владимира Путина у трпезарији је изазвала право одушевљење спортиста, они су се сликали са шефом руске државе. У трпезарији која задивљује својим размерама шест је видова кихиње, укључујући дијеталну и вегетаријанску.
За време екскурзије по Олимпијском селу руског председника пратио је волонтер Иван Рађко из Волгограда. 17. јануара за време сусрета Владимира Путина са олимпијским добровољцима младић је замолио дозволу да проведе радни дан са председником.

Све мање времена остаје до отварања зимских Игара. У среду у Сочи је донет главни симбол Олимпијаде – бакља. Она је прешла најдужу штафету у историји олимпијског покрета: иза ње је 65 хиљада километара.

Ксенија Мељникова,