Олимпијада у Сочију: Снега ће бити!

06-02-2014 02:54:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Снега у Сочију је довољно за одржавање Олимпијаде, саопштио је директор Гидрометцентра Русије Роман Вилфанд. Ове зиме снег је на Красно Пољани пао необично рано – још почетком септембра, мада су га очекивали тек у децембру.

Такво зимско време ће бити и за време Олимпијских игара. Истина, ако до краја ове недеље време буде стабилно и повољно за одржавање такмичења, већ у другој декади фебруара температура ће почети да расте. Стручњаци из Гидрометцентра већ четири године проучавају најмање особености временских услова у региону, како би без грешке прогнозирали њихову промену. јер могућност одржавања такмичења често зависи управо од времена.

Како се природни снег не би отопио, на олимпијским објектима су га одмах утабали, а одозго ојачали слојем вештачког снега. И сада овај поркивач може да издржи и температуре изнад нуле, каже заменик директора Гидрометцентра за питања хидрометеоролошке подршке Олимпијаде Сочи-2014 Валериј Лукјанов.

- Снега је пало на горњим нивоима – око 2000 метара – од два и по до три метра. На Красној Пољани, на метеоролошкој станици, снег практично није остао. Ипак на спортским објектима – Руским горкама, на скакаоницама на траси скијашког двобоја – довољно га је за одржавање такмичења. Сада, уз негативне температуре, активно раде снежни топови, производећи додатни снег. Уз то постоји уређај који производи снег при температурама од неколико степени изнад нуле и може да попуни изненадни дефицит.

Сада су температуре у региону мање од нормалног месечног нивоа од плус један степен. Али, како су уверили синоптичари, снег се неће отопити ни у наредној декади, када се очекује мало премашивање норме. Не треба се плашити магле и облака, који могу да омету такмичења. На свим олимпијским објектима на разним висинама су постављени предајници који омогућавају да се прате промене видљивости на трасама. За осигурање добре метеоролошке ситуације за време Олимпијских игара користе се и друга техничка достигнућа, каже Роман Вилфанд, директор Гидрометцентра Русије.

- Ову Олимпијаду Росгидромет разматра као изазов. Да би се остварила метеоролошка подршка Олимпијаде морали смо да разрађујемо специјалне физичко-математичке моделе који адекватно описују процесе планинске метеорологије. Овде је постављен у највишем степену сложен инструментариј. На пример, радар који омогућава да се дијагностицира када снег, киша или град пада на висини од три-четири километра и како ће се променити влажност на разним висинама. То што је први пут у нашој земљи почео да се користи доплерски радар на планини Ахун још једно је достигнуће. Уверени смо да ће метеоролошка посматрања бити поуздана, јер су стручњаци припремљени и са ентузијазмом су спремни да раде свој посао.

За време Олимпијаде синоптичари ће користити и нови температурни уређај који омогућава да се прогнозирају падавине на разним висинама. Временска прогноза у Сочију за време Олимпјаде ће се правити на шест дана, при томе о временским приликама за наредни дан ће се саопштавати сваког сата.