Андреј Громико: „Мистер Њет“ совјетске дипломатије

06-02-2014 06:47:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министра спољних послова СССР Андреја Громика на Западу су сматрали дипломатом број један. Он је у светску праксу поставио принцип паралелног постојања два система. Они су у многоме остали норма понашања и у савременим међународним односима. „Глас Русије“ уочи Дана дипломата који се обележава 10.фебруара говори о водећим дипломатама 19.и 20.века.

Андреј Громико налазио се на челу совјетске дипломатије налазио 28 година. За своје оштре манире и непоколебљивост у вођењу преговора, на Западу су га прозвали „Мистер Њет“. На ово је он спокојно одговарао да је он много више пута од Европљана и Американаца чуо то чувено не, него што су они чули од њега.

Дипломатска каријера Андреја Громика почела је 1939.године, а већ након неколико година, био је послат као саветник амбасадора у САД. Стаљин му је пред одлазак дао веома мудар савет како да побољша свој енглески: „Идите тамо у америчке цркве, слушајте свештенике, они имају одличан изговор. Тако су радили стари бољшевици“.

Као сасвим млади дипломата, Громико је на конференцији у Сан Франциску 1945.године водио преговоре у име СССР са САД о стварању ОУН. Његов главни циљ је био да се усвоји могућност улагања вета. Вашингтон је био категорички против тога. Осећајући да ће преговори запасти у ћорсокак, Громико је изјавио: „Или ћете ви прихватати наше услове, или ће совјетска делегација напустити салу“. То је био велики ризик. Ипак, Громикова тактика је победила. Устав УН је био донет укључујући све захтеве совјетске стране.

Од тада „Мистера Њет“ помињу по читавом свету. Његово име не силази са насловних страна новина. А амерички новинари су током читаве његове каријере, покушавали да око Громика нађу некакав скандал или нешто што би компромитовало овог врхунског совјетског дипломату. Нису успели. Громика је интересовао само рад. Током 1960-тих и 70.тих он је предузео врло танане дипломатске кораке на одржавању крхке равнотеже током хладног рата. Током својих наступа у Њујорку, за говорницом Генералне скупштине Громико подвлачи да је главни задатак који стоји пред свим државама- очување мира.

- У политици СССР, брига о миру је главна. Ми смо убеђени да никаквих протвречја међу државма или групама држава, никакве разлике у друштвеном поретку, у начину живота или идеологији никакви интереси не могу да наднесу сенку над фунадаменталну, општу за све народе, потребу да се очува мир и да се спречи нуклеарна катастрофа.

Дипломатска каријера Андреја Громика трајала је 50 година. „Мистер Њет“ је потписао основне споразуме са Американцима о спречавању атомског рата, које представљају основу савремених међународних односа- уговори о неширењу атомског оружја 1968.године и о ограничавању стратешког офанзивног наоружања 1979.године.

Ксенија Мељникова,