Олимпијски пламен приближава се циљу

06-02-2014 06:52:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Етапа током које је штафета олимпијског пламена путовала железницом завршила се у четвртак у Сочију. Један дан до званичног отварања Игара олимпијска бакља је у специјалном возу допутовала у Сочи. Најдужа штафета у историји Олимпијских игара ближи се свом крају.

На градском тргу испред железничке станице окупили су се волонтери и сами житељи Сочија. Људи са нестрпљењем ишчекују када ће бакља- главни симбол XXII Зимских олимпијских игара проћи поред њих. Понеко разговара и са својим надређенима, јер данас је ипак радни дан. Мотив је један: овакав догађај бива једном у животу.

Сердјукова: Читав живот сам проживела у Сочију. Веома волим свој град. Зато сам сматрала да је мог дуг да учествујем у Олимпијади. Када је била Олимпијада 1980.године, тек сам завршила факултет. Имала сам 25 година. Чинило да су та дешавања тако далеко од мене. А сада ето непосредно учествујем у Олимпијади. Моја кћерка је напунила 25 година она такође ради као волонтер. И овај медведић, њега ми је поклонио још мој муж. Он је у мојим рукама већ 33 године. А он је сада поседео, мудрији је, спустио се на 4 ноге.

И ево на железничку станицу стигао је олимпијски експрес, у којем је и олимпијска бакља. Ако ћемо строго према чињеницама говорити, финиш штафете Олимпијске бакље је заправо почео још синоћ. Али, тада је бакља била ван града, тамо где ће се одржавати скијашка такмичења. А данас је он стигао у центар олимпијске престонице Зимске олимпијаде 2014.

Прву бакљу је упалила олимпијска шампионка из Торина ументичка клизачица Татјана Навка. Затим је она предала бакљу свом партнеру са којим је она освојила златну олимпијску медаљу, Роману Костроварову.

Уникалност ове сочинске штафете Олимпијског пламена је у томе, што већина нослица штафете нису спортисти, већ и неки познати људи. На овом делу пута око зграде градске администрације, част да понесе Олимпијску бакљу припала је градоначелнику Сочија Анатолију Пахомову.

Очекујемо од игара да наш град постане још лепши, да буде најлпши град за одмор. Мислим да ми томе стремимо. Желимо да наши житељи буду још срећнији. Уверен сам да наслеђе Олимпијаде неће бити само материјално. Већ и морално. Оно што се одвија на нашим улицама говори о томе да су становници Сочија данас као један. Једиснтвена екипа. А једниствена екипа у спорту, то вероватно и јесте победа.

Традиција паљења Олимпијског пламена постоји још из времена Античке Грчке, повезана је са легендом о Прометеју, који је пламен предао људима. Ова је традиција обновљена 1928.године на летњим играма у Амстрдаму. Штафета Олимпијске бакље „Сочи 2014“ је најдужа у историји. За 123 дана штафета је била у рукама 14 хиљада спортиста, прешла је 65 хиљада километара на аутомобилима, авионима, у возовима. Бакља је била и на дну језера Бајкал, била на планини Елбрус и чак у отвореном свемиру. Али најважнија је атмосфера коју стварају носиоци бакље који проносе симбол Олимпијаде по читавој земљи.

Стендап: Штафета Олимпијског пламена- то је симбол жеље за победом. То су емоције које по емоцијама не уступају своје место самим Олимпијским такмичењима. Већ сутра, Олимпијски пламен ће бити упаљен на стадиону Фишт, где тачно у 20 часова и 14 минута почиње церемонија отварања Игара.

Леонид Ковачич, Јевгениј Вајсман