Јуриј Башмет: у Сочију сви морају да дају свој максимум

07-02-2014 09:13:57 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Концертом руске музике у извођењу руских уметника три генерације, у Сочију почиње 7.међународни фестивал уметности под руководством чувеног руског виолисте и диригента Јурија Башмета (6.фебруара).

Током две недеље он ће представљати публици најинтересантнији програм, који ће постати упечатиљви културни пратилац свих спортских догађаја 22.Олимпјских игара. О програму говори сам маестро:

- Говоримо о себи: гледајте нашу душу. Гледајте је са свих страна. Русија показује за шта је способна и данас и у будућности. У вези са тим, осим звезда који су као уметници признати и у свету, код нас ће се међу извођачима наћи и млади.

Ради се у првом реду о Сверуском омладинском симфонијском оркестру: у њему наступају 74 музичара узраста од 9 година до 21. Њима предстоји да свирају на затварању фестивала. А међу чувеним уметницима су такве музичке величине као што је виртуоз на клавиру Денис Мацујев, блистави виолиниста Виктор Третјаков, оперски певачи као Италијанка Барбара Фритоли и Уругвајац Ервин Шрот. На концерту звезде балета, учествоваће водећи солисти театар широм Европе, међу њима и Државног театра балета из Берлина, Националног балета Норвешке, Националног балета Холандије. Према традицији, биће одржано и филмско вече- гледаоци ће видети екранизације великих опера које су направили чувени режисери попут Ингмара Бергмана и његову поставку „Чаробне фруле“ и „Травијату“ Франка Дзефирелија. И опет по традицији у програм ће бити укључени и драмски спектакли. Међу њима чувена поставка московског Театра нација „Приче Шукшина“ која је гостовала по готово читавом свету.

А потпуна новост на овом фестивалу су Дани културе разних држава, конкретно, Аустрије и Кореје, које су били главни конкуренти Русије на право одржавања ових Олимпијских игара. Аустрију представљају музичари из Салцбурга са програмом „Моцарт-гала“. А Кореју – Ансамбл краљевских бубњара и Национални театар плеса.

7.међународни фестивал уметности неће се одвијати само у салама Сочија. Концерти ће се одржавати и на Красној Пољани- у самом срцу Олимпијских игара где ће уметници наступати пред спортистима-такмичарима.

Рита Болотска,