Искуство са Месецем повезано са грешкама

07-02-2014 09:41:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Недавно је затајио први кинески луноход Јујту (Кунић од жада). То је још једном подсетило да је за човека тежак сваки корак на Месецу. 2016. године ће на наш сателит летети Луна-25 – авангарда руског десанта од 5 станица. Експерти су испричали Гласу Русије који се неповољни чиниоци узимају у обзир при разради месечевих апарата.

Према званичним подацима кинеских медија, Јујту има механички поремећај због сложене ситуације на површини Месеца. Блогери су написали детаљније: нису се затворили панели сунчаних батерија приликом припреме спавајућег режима пред другом месечевом ноћу. Криве су за то или ситне честице тла у механизму, или компјутерски поремећај. Пан Жихао из Националне академије Космичке технологије је навео евентуалне узроке: јака радијација, слаба гравитација и велика колебања температуре.

На Месец од 1960-их година су слетали совјетски и амерички апарати, зато су услови на њеној површини давно познати конструкторима. То су вакуум, веома ниске ноћне температуре (до минус 180 Целзијусових степени) радијација и растресито тло. Луна-25 ће такође спавати током две недеље, док траје месна ноћ, - испричао је шеф лабораторије хама-спектроскопије Института космичких истраживања РАН Игор Митрфанов.

- Ефикасније је да би апарат трошио сву енергију, коју израђује, за сопствено грејање. Апарат је умотан специјалним ћебетом, вишеслојном мреном. У условима месечеве ноћи он ће сачувати максималну способност за рад, за одржавање режима. Треба применити базу елемената, отпорну на радијацију, да би се радијационе штете биле сведене на минималне, дуплирати системе да би основни склопови апарата, његов логички активан део био заштићен од поремећаја, које изазивају честице космичких зрака.

Између очсталог, совјетски луноходи су такође с времена на време спавали. Управо из њиховог искуства су научници сазнали о опасности прашине. Када је она електрисана, она се лепи за сунчане батерије, те смањује њихову продуктивност, што онемогућује да се потпуно напуне акумулатори. Коментар академика Руске академије космонаутике Александра Железњакова.

- Могуће је оријентисати панеле да би тамо доспело мање честица. Међутим, не постоји једноставно решење за њихово отклањање. Почетком 1970-их година смо имали неприлику на Луноходу-2. Тада се апарат приликом кретања накривио, захватио прашину, која је покрила батерије, те је изазвала његов квар. Треба разрадити такве алгоритме кретања апарата, који смањују могућност таквих појава.

Према речима Александра Железњакова, Кинези су сигурно предвидели такве ствари, када су стварали Јојту. Међутим, инцидент с њиховим луноходом руски стручњаци ће такође узети у обзир при пројектовању својих станица. Додуше, подаци о његовом стању су веома шкрти.

- Не веруем да ће доћи до озбиљене прераде апарата. Међутим, допунска пажња ће бити скренута на оно, што се десило кинеском апарату.

Ускоро ће настати месечев дан. Биће топлије. У складу са планом 8.-9. фебруара Јујту мора да се пробуди. Ако до тога не дође, кинески стручњаци ће у сваком случају стећи потребно искуство. Мисија ће у сваком случају бити успешна, јер није било проблема са платформом за спуштање лунохода, где има комплет инструмената. Међу њима је ултравиолетски телескоп, који ће извршити прве у историји астрономске опсервације са површине Месеца.

Борис Павлишчев,