Протести у Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ: Људи се уморили од беде

08-02-2014 11:52:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Све је кренуло од радника који су буквално обесправљени и уништени приватизацијом. Па то није само проблем тих људи. У Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ и Републици Србској генерално иде ка сиромаштву, ка задужености, ка пропадању економије. То је основни разлог. Ту нема политичког лидера који је заштићен, људи су бесни на све и на власт и на опозицију, генерално на све политичаре.

Талас антивладиних демонстрација је протутњао Муслиманско-хрватском Федерацијом БиХ ових дана. У кантону Тузла демонстранти су, узвикујући Лопови! и Убице народа! гађали зграду владе каменицама и јајима, палили контејнере за ђубре и аутомобилске гуме. Полиција је применила сузавац. Према разним подацима, у току нереда лекарску помоћ затражило је око 140 особа. Незадовољни су изашли на улице других градова, између осталог , Сарајева. Углавном су учесници демонстрација радници предузећа државног сектора која су банкротирала после приватизације, што их је оставило без зараде.

Ситуацију коментарише политички аналитичар из Бањалуке Срђан Пухало:

- Све је кренуло од радника који су буквално обесправљени и уништени приватизацијом. Па то није само проблем тих људи . БиХ генерално иде ка сиромаштву, ка задужености, ка пропадању економије . Верујем да је то основни разлог. Ту нема политичког лидера који је заштићен, људи су бесни на све и на власт и на опозицију, генерално на све политичаре.

Може ли оно што се дешава да буде у некој мери одјек догађаја у Украјини?

- Ја мислим да ту нема везе са политком, већ да то је ствар боље рећи, угрожене егзистенције. А оно што има везе са Украјином је просто један модел који је преузет. То значи да људи више нису спремни на мирне протесте већ и на радикалне мере, и то је оно што је можда покупљено из Украјине. Не мислим да је то неко увезао, него просто да су људи видели да је и такав начин борбе могућ.

Саопштава се о великом броју повређених, може ли се очекивати да ће тај број расти?

- Све зависи од тога у ком правцу ће све то отићи у наредном периоду и да ли ће доћи до радикализације или ће остати само на томе, а то првенствено зависи од реакције домаћих политичара, а не од грађана.

Да ли је могућа варијанта у којој ће се протести проширити на Републику Српску?

- Нисам сигуран да ће се оно што се дешава у Федерацији, прелите ти у значајној мери на територију РС. Не зато што су људи задовољни, већ просто зато што још увек постоји нека баријера између проблема Федерације и РС, као и страх Срба од могућности да такве стваре утичу на слабљење РС.

Тимур Блохин,