Република Србска неће дозволити прелевање немира из Муслимаснко-хрватске Федерације

08-02-2014 08:44:34 | | / vostok.rs |


Ситуација у Републици Србској је стабилна. У Србском Сарајеву министар унутрашњих послова Републике Српске, Радислав Јовичић је одржао састанак са градоначелником и начелницима општина, те са руководством Центра јавне безбедности. На састанку је размотрено стање безбедносне ситуације на овом подручју после јучерашњих протеста и хаоса у Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ. После састанка министар Јовичић је оценио да је безбедносна ситуација у Републици Србској стабилна.

"Ми будно пратимо сва актуелна дешавања и у овом тренутку нема никаквог разлога за забринутост. Грађани Републике Српске могу нормално да обављају своје дужности, иду у школу. Понављам, ситуација у Републици Србској је потпуно стабилна", нагласио је Јовичић.

"Наставићемо да пратимо ситуацију. Како ћемо реаговати зависи од оних који имају намере да евентуално дестабилизују ситуацију у Источном Сарајеву. Искрено се надам да до тога неће доћи", саопштио је Јовичић.

Припадници МУП-а Републике Српске у су повећаном степену pripraвности и искористиће сва овлаштења да спрече деструктивне активности.

Према речима министра МУП-а Републике Српске, одређени политичари у ФБиХ имају фрустрације што се у Републици Србској не дешавају ствари које су виђене ових дана у ФБиХ.

Организација "Удар", која на својој фејсбук страници позива на протесте у БиХ, прозвала је муслиманске политичке лидере да су "издајници и прва линија агресора на Републику БиХ", због истрајавања на рушењу, "Републике БиХ" кроз дејтонски процес.

Према овом прогласу, "за Босанце и Херцеговце постоји само јединствена, демократска, суверена и независна држава БиХ, а дејтонска творевина такозвана 'Република Sрпска' постоји само као дио нелегалног, октроисаног устава из Анекса четири Дејтонског споразума".


Током данашњих протеста у Бихаћу дошло је до сукоба полиције и демонстраната, у којима је више особа повређено. Саобраћај у Бихаћу je нормализиран. Демонстранти су се након неког времена разишли.

Зачуђујућа је изјава посланика Европског парламента Јелка Кацина који је рекао да су ове демонстрације и сукоби корак напред према ЕУ, само чији?