Уместо опасности од нуклеарног рата, на Арктику се отварају трговачки путеви

09-02-2014 06:00:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија ће бити једна од првих земаља, које ће искористити предности топљења арктичког леда. Руски експерти очекују отварање нових северних морских путева током 20 до 30 година. Уочи Дана дипломатских радника (10. фебруара) "Глас Русије" је разговарао са амбасадором за специјалне задатке, представником Русије у Арктичком савету Антоном Васиљевим.

Ако се арктички лед буде топио онако интензивно као што се топи данас, према проценама научника, већ током овог столећа у Северном леденом мору нестаће лед. Услед тога ће постати приступачним руде и ресурси епиконтиненталног појаса, које је раније скривао дебели слој леда. Осим тога, отварају се нови морски транспортни путеви, настају нове економске могућности. Управо то је приоритет у арктичкој политици Русије, - истиче представник Русије у Аркитичком савету Антон Васиљев.

- Мора да се истакне да се лед топи углавном са стране територије Русије. Зато предности нових северних морских путева ћемо добити већ кроз 20 до 30 година. Северо-западни пролаз Канаде ће се отворити много касније. Зато, када је реч о морским путевима, реално говоримо о ближој перспективи коришћења могућности северног морског пута.

Промена ситуације на светском тржишту се такође одражава на стратегији арктичких држава. Повећање цена сировина тражи истраживање и вађење сировина у налазиштима сложених региона, као што је Арктик. Кажу да се око тог региона води права битка, али нема шта да се у Арктику дели, каже Антон Васиљев.

- Испало је да се 97% налазишта налази у искључивим економским зонама држава. Другим речима, према међународном праву, ти ресурси већ припадају приобалним државама, све је подељено. Кажу, да постоје перпективни ресурси у централном делу Северног леденог мора. Међутим, то је спорно питање. Ту предстоје истраживања, јединствено мишљење не постоји. Тамо је и велика дубина, сложена геолошка ситуација, зато решење припада будућим генерацијама.

Арктички савет, својесрсни међувладин форум је основан 1996. године. Данас у оквирима тог форума се разрађује 85 пројеката. Сви су повезани са заштитом човекове средине и осигурањем стабилног раста арктичких региона. Русија је важан играч у тој области, она сматра својим главним задатком максимално учвршћење Арктичког савеза преко сарадње са свим арктичким државама, - каже дипломата.

- Русија игра огромну улогу у Арктику, умногоме одређујемо у том региону економску и политичку климу. Зато партнери у свету пажљиво прате оно, што чини Русија, и оно, што изјављују наши руководиоци о Арктику. Желим да кажем да наша доследна политика има реалне резултате. У великој мери ситуација на Арктику је резултат и наше политике у том региону.

Главном карактеристиком Арктика Антон Васиљев сматра глобалне и брзе промене. До недавно, Арктик се сматрао местом, над којим лете балистичке ракете, где се налазе системи противракетне одбране, лете бомбардери и плове стратешке подморнице. Данас таквих конфронтација нема, нестао је и ризик од нуклеарног рата на Арктику.

Кира Калинина,