Да ли je оправдан сухи закон у космосу?

09-02-2014 06:13:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Грађани Русије нису само први отишли у космос. Они су први тајно унели у космички брод алкохол – флашу коњака, коју су попили у орбити, не сачекавши да научници одлуче да ли треба да се алкохол укључи у конзумацију космонаута.

Дискусије "космос и алкохол" су вођене са обе стране океана малтене од самог почетка космичке ере. Већ се знало да лет и бестежинско стање изазивају код човека малаксалост, тромост, губитак апетита, имунитета и слабљење мишића. Бар један део тих симптома, претпостављало се, могао се сузбити помоћу алкохола, свакако, у разумним количинама, јер он није само стимулатор, већ и добављач енергије и микроелемената. Разумљиве су и негативне стране: када се човек опусти и притисне погрешно дугме, он може да испровоцира ванредно стање. Бојазан је победила, те су за космонауте из Совјетског Савеза и САД оставили сухи закон.

Питање његовог укидања је постављено на рубу 1960-70-их година, када су почели да граде орбиталне станице. 1971. године је лансиран Салут-1, после 2 године Скајлеб. Посаде су морале дуго остати у орбити, хранећи се неукусном "космичком" храном. Требало је нешто да би се комонаутима отворио апетит. Поново је почело да се говори о алкохолу.

1972. године будући командант једног Скајлеба јавно се изрекао да је у јеловник автронаута укључен херес. После тога је НАСА добила мноштво гневних писама, а лекари су уклонили вино из оброка астронаута Скајлеба. Иначе, то се десило много пре лансирања станице.

Како стоје ствари са алкохолом код руских космонаута? Формално је забрана била и остаје, мада је она била прекршена на различите начине. Главни уредник часописа Новости космонаутике Игор Маринин:

- Сматра се, и лекари то потврђују, да мала количина доброг алкохола доприноси побољшању расположења, укидању стресова, добром сну. Многи космонаути верују у то.

На "Мир" су носили тинктуру жењ-шења – она има јаки тонизирајући ефекат. Међутим, сазнало се да је испаравање жестоких пића опасно за опрему станице, - каже шеф оделења психологије Института медицинско-биолошких проблема РАН Јуриј Бубејев.

- Паре од алкохола шкоде систему регенерације ваздуха на станици. Било је неколико опасних ситуација, које су могле да проузрокују пожар. Чак и са алкохолном тинктуром на станици "Мир" су настајали проблеми.

Пожар на "Миру" се десио 1997. године, али није имао везе са тинктуром. Савладавши ватру, руско-америчка посада је дошла себи уз помоћ коњака. Тај моменат је снимио астронаут Џери Линенџер. Постоји и ранији случај. 1980. године ка станици Салут-6 је стигао брод Савез Т-2. При зближавању затајио је наутички систем, те је спој био изведен у ручном режиму. Страшну напетост од маневрисања, посада је смирила уз помоћ коњака, који је био унет у Сојуз у титанском канистеру. Њу су израдили у облику велике књиге са натписом Научни експерименти. Пре лансирања на Бајконуру главни конструктор је негодовао: Који су то експерименти? Зашто ништа не знам о томе? Њега су умирили, рекавши да је "тако потребно".

Најзад, недавни случај. Када је била при крају епоха шатлова, била су сведочанства да су астронаути улазили у брод припити. Вероватно су они сматрали да је једноставније унети алкохол "у себи" него "са собом". Што се тиче руских космонаута, када их питају о сухом закону, они кажу да закон и даље важи. При томе се насмеше.

Борис Павлишчев,