Владета Јанковић: Неутралност не значи изолација

11-02-2014 10:05:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ми сматрамо да је прекид преговора са ЕУ могућ и пожељан, и то је уосталом урадио Исланд. Исланд је то урадио због права на риболов, а ми не радимо иако су нам отели 15% државне територије. При томе уопште се не бојимо изолације, коју наши политички противници стално износе као аргумент против прекида евроинтеграција.

16. марта у Србији ће бити најпредвидивији од 90-их година парламентарни избори. Предвидиви са тачке гледишта резултата за владајућу партију, али не за опозицију, посебно ако се узме у обзир да дешавања у њеним редовима подсећају на брзо, хаотично и неконтролисано дељење ћелија. Најбоље је, наравно, заборавити на то да ако се говори о медицини, слично понашање елементарних јединица организма доводи до појаве тумора. У земљи од Big Deal-oва српске политике остаје у датом тренутку Демократска странка Србије. Између осталог, ова медаља за доследност има и супротну страну. О томе и не само о томе разговарамо са данашњим гостом, председником политичког савета ДСС, доктором Владетом Јанковићем.

Пред изборе 2012. године Ваш колега, посланик Марко Јакшић из Косовске Митровице говорио је да је потребно формирати Владу националног спаса. Њу би могла да формира коалиција СНС-ДСС. Сада, очигледно, ситуација се променила пошто су се ове две године напредњаци бавили тиме што су радикално мењали курс. Са ким сте спремни да сарађујете 2014. године?

- Основна идеја нашег програма се сасвим једноставно речено своди на то да је, за нас тренутна безалтернативна опредељеност за придруживање ЕУ, да води у потпуно погрешном правцу. Када је у питању СНС, ДСС је према њој имала однос резервисаног поверења. Када су били председнички избори, председник ДСС Војислав Коштуница у дуелу између Тадића и Николића подржао Николића и та је подршка можда била пресудна. А то је председник Коштуница учинио из једноставног разлога што је веровао, имао дирекнто уверавање да ће председник Николић довести у питање нашу безрезервну државну политику присједињења ЕУ. Показало се да СНС иде у истом правцу у којом су ишли и њихови претходници. А то је нешто што ми осећамо као велику опасност, не само за економски опстанак, него и за морални интегритет земље.

Памтимо како је бивши амбасадор Немачке у Београду у опроштајном интервјуу једном од србских издања указивао на обим дотација из ЕУ које стижу у Београд и у том светлу говорио о важности ступања у ову унију. Ако Србија заузме став политичке неутралности на којем ви инсистирате, то може да значи да финансијски прилив може да пресуши?

- Ми сматрамо да је прекид преговора са ЕУ могућ и пожељан, и то је уосталом урадио Исланд. Исланд је то урадио због права на риболов, а ми не радимо иако су нам отели 15% државне територије. При томе уопште се не бојимо изолације, коју наши политички противници стално износе као аргумент против прекида евроинтеграција. Зна се да економска сарадња се неће прекинути, јер ту је капитал оно што диктира процесе. Не утиче политика на капитал, него капитал на политику. Инвестиције ће наћи свој пут као што вода налази свој пут у природи.

Како оцењујете процес имплементације Бриселског споразума и то што се дешава у Косовској Митровици, имам у виду ситуацију око кандидата за дужност градоначелника северног дела.

- Када је реч о Косову, ми смо упозоравали да тако нешто може да се догоди. Залагали смо за бојкот избора које су расписали албански органи власти. Превагнуло је друкчије мишлење иако је бојкот, по нашем уверењу успео. Међутим, притисци из Београда и наравно из Брисела и са друге стране океана учинили су да један део Срба на Косову изађе на те изборе и сад убирају плодове такве погрешне сетве. Ситуација може да постане само гора- ако се политика Београда не промени, ако се не растрезне они који одлучују о судбини земље и ако се не ослоне на оне савезнике, којима имамо разлога да верујемо.

Да ли вас чуди оно што се дешава у редовима странке од које се ДСС одвојио почетком 90-их?

- Тако нешто, као што су збивања у другим политичким странкама човек не воли да коментарише. Кад ме већ питате, рећи ћу да ту видим неку врсту метафизичке правде на делу. Јер ДС је доста учинила да се распадне СРС и доста је допринела настанку СНС. Тако да, што каже свето писмо- „Ко мачем сече, од мача ће и погинути”.

Преузмите аудио фајл

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ