Сергеј Лавров: Сви проблеми сада се могу решавати само путем компромиса

11-02-2014 10:31:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Која својства треба да поседује прави дипломата? Које спољнополитичке сфере сада су најактуалније и на који начин треба решавати дипломатска неслагања? Рођендан руске дипломатије добар је повод да се одговори на ова питања.

10. фебруара, руска дипломатија обележава професионални празник – Дан дипломатских радника. 2013. година била је тријумфална на том попришту: спречавање војне интервенције Запада у Сирији, потписивање споразума са Ираном, Царински савез. Честитајући колегама, министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је истакао да је такав успех резултат правилно одабраног курса, слободног од агресије и притиска:

- Данас се сви проблеми у било којој сфери могу решавати само путем достизања компромиса, заснованих на балансу. И то је принцип наше спољне политике, њега нису још увек сви прихватили, али ми га упорно популаришемо, и он има све више присталица.

Сергеј Лавров је такође подсетио да се интереси спољне политике не ограничавају искључиво питањима међународних односа и укључују све проблеме социјално-економског и хуманитарног развоја.

- То је и промена климе, у целини проблем животне средине, то је и развој савремених информационих технологија које директно утичу на акције држава у популаризацији својих интереса на међународној сцени. Проблем Арктика, проблем космоса, све то нису само теме међународних дискусија, већ и важне сфере где државе испољавају своје интересе, боре се једна против друге за утицај.

Министар спољних послова Русије није заобишао ни питање личних својстава потребних за успех у дипломатској служби. Он није набрајао све, али посебно је издвојио професионализам, ерудицију и упознатост не само са ситуацијом на међународној сцени, већ и унутар државе.

- Све више је тражено дубоко познавање оних задатака који се решавају унутар земље. Добро је позната фраза: спољна политика зависи у својим успесима пре свега од успеха унутрашњег развоја. И данас нема ни једне сфере човекове делатности која не би била предмет међународне дискусије, овај задатак стиче посебан смисао.

Дан дипломатских радника у Русији је законом утврђен 2002. године, у години 200-годишњице руског МСП. Датум 10. фебруар није одабран случајно: управо десетог фебруара 1549. године датиран је први помен о „Посољском приказу“ који је формирао Иван Грозни – новом државном органу који је координирао спољне везе земље и односе са другим државама. Ове године празник се обележава 12. пут.

Марија Меркулова,