Украјина: Раскол унутар опозиције оштрији је него неслагања са председником

11-02-2014 05:35:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Раскол украјинске опозиције омео је парламентарце да размотре поправке Устава на новој седници Врховне раде. Министри спољних послова земаља ЕУ на састанку у Бриселу такође нису предузели конкретне мере у погледу Украјине, али су били једногласни у томе да економска помоћ неће бити указана.

Посланици Врховне раде нису успели да донесу одлуку о променама Устава. Али овог пута то није везано са конфронтацијом владајуће партије и њених опонената – Партија региона се суздржала од учећа у раду на поправкама – већ са тим што су заоштрена неслагања међу опозиционим странкама које учествују у припреми нацрта новог основног закона. Изгледа да се опозициони лидери труде да припреме Устав за себе, зато и не могу да постигну сагланост – јер они имају разне циљеве. Без обзир ана то што су се сложили у неким питањима, углавном се погледи опозиционера разликују. Тако Виталиј Кличко предлаже да се сачува низ председничких овлашћења и искључи тачка о неопходности да председнички кандидат мора да живи на територији Украјине најмање десет година до дана избора. То ће одмах отворити бившем спортисти пут ка председничкој фотељи, без обзира на стално место боравка у Немачкој. Са своје стране Арсениј Јацењук инсистира да се председник лиши утицаја на извршну власт, идући против мишљења не само Кличка, већ и бившег премијера Јулије Тимошенко која позива своју партију да прекине преговоре са председником и да не гласа за промене Устава. Зато за сада опозиција не може да покаже усклађен рад, каже директор за међународне пројекте Института за националну стратегију Јуриј Солозобов.

- Они имају различите лидере, нема једниства у опозицији. Партија УДАР има харизматичног лидера Кличка, резидента Немачке. Он не може да претендује на председничко место, то ограничава његове амбиције. Није му узалуд Јанукович понудио само ритуалну дужност потпредседника владе за социјална питања. А лидер Баткившчине Тимошенко за сада је у затовру, такође не може да укључи своју харизму. Неслагања унутар опозиције су чак оштрија него неслагања између Јануковича и опозиције. Ми ћемо видети још много представа око самог мајдана.

Како је изјавио народни посланик из Партије региона Михаил Чечетов, у случају да Баткившчина и УДАР не израде јединствен став у погледу промена Устава, рад на поправкама може да започне Партија региона, ослањајући се на разраде Уставне скупштине.

Јуче су ситуацију у Украјини размотрили и шефови дипломатија ЕУ, али такође нису донели никакве конкретне одлуке. ЕУ је изјавила да је спремна да подржи политички процес у Украјини, али о финансијској помоћи за сада нема говора, у сваком случају у актуалним условима, каже први заменик председника комитета Државне думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и везе са сународницима Олег Лебедев.

- Основни фактор на том тржишту у име САД је ММФ. А ММФ има захтеве. Један од њих је повећање тарифа комуналних услуга за становнштво Украјине. За актуалне власти то је неприхватљиво. Основа издавања кредита је нова влада: Јацењук и Кличко. али они су одбили да уђу у владу коју им је понудио председник. Испада да сама опозиција поставља непремостиве услове да Украјина добије кредит.

У међувремену док су протести на мајдану утихнули, МУП покушава да истражи неколико гласних случајева у погледу активиста, између осталог околности нестанка учесника „аутомајдана“ Дмитрија Булатова, који није пружио истрази никакве детаље инцидента. Због нежеље оштећеног да сарађује са истрагом прорађује се верзија исценирања отмице. Није пошло за руком ни да се утврде детаљи другог инцидента – експлозије у Дому синдиката који је заузела опозиција. Активисти не само да не дају сарадницима милиције да испитају повређене, већ и стварају многобројне препреке у раду органа реда. Неистражени остају случајеви о отмици сарадника милиције и специјалног одреда Беркут. Дописнику кијевског Гласа престонице пошло је за руком да разговара са једним од оштећених.

- Када су ме вукли тамо, све време су ме тукли. Ходник смрти. Вукло ме око десет људи, превише је удараца било. Фактички нисам могао да дигнем главу. Неколико пута сам покушао да пружим отпор, затим су ме опет вукли. Сви су били у макскама. Не знам ко је њима руководио, али то је просто стадо бандита.

Власти САД такође не остају по страни од политичког живота Украјине и одобравају дејства тих истих радикала који не напуштају заузета административна здања и нападају припаднике органа реда. Представнички дом конгреса донео је резолуцију о подршци демонстратана у Украјини. У тексту документа то је названо борбом украјинског народа за изградњу независне, демократске Украјине, слободне од страног мешања.

Марија Баљабина,